Petitchef PL

Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami

Do tej pory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :)

Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety "

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 45 - 55 minut 





Składniki:
150 g masła150 g jogurtu naturalnego150 g orzechów laskowych2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu3/4 szkl. szklanki cukru3 jajka250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu500 g śliwek100 g dowolnego dżemu 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt.Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście.Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu i będzie ładne złociste to powinniśmy go już wyjąć z piekarnika.Po wystudzeniu rozsmarowujemy na wierzchu dżem i posypujemy zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi. Smacznego





 








Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: