Petitchef PL

Puszyste ucierane ciasto ze śliwkami, kruszonką i migdałami


 

Moje ulubione ucierane ciasto. Pojawiło się już na blogu w wersji z truskawkami (klik).  Jest cudowne, delikatne i puszyste. O tej porze roku idealne ze śliwkami. A jak śliwki to musi być i kruszonka. Całość dodatkowo posypana chrupiącymi migdałami. Ciasto zniknęło w zasadzie jeszcze ciepłe...  Bardzo, bardzo Wam polecam :)




Składniki na ciasto:
300g miękkiego masła
270g cukru
300g mąki tortowej
90g mąki ziemniaczanej
6 jajek
1,5  łyżeczki octu winnego białego
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 800g wydrylowanych śliwek

Masło utrzeć dokładnie z cukrem i wanilią. Do utartej masy dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać ocet oraz wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć. Blaszkę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, a na wierzch poukładać przekrojone na pół śliwki stroną ze skórką ciasta. 

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki płatków migdałów 

Mąki, cukier, masło bardzo dokładnie wyrobić. Do kruszonki dodac 2 łyżki (ok. połowy) migdałów i delikatnie wymieszać. 

Kruszonką posypać dokładnie ciasto na którym mamy już ułożone śliwki. Dodatkowo wierzch posypujemy pozostałymi dwoma łyżkami płatków migdałów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-60 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego :)






 








Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: