Ciasteczka z duchami: najłatwiejszy i najzabawniejszy przepis na halloween dla dzieci

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
30 min
113 Kcal

Halloween wkradło się do naszych kuchni niemal nie zdając sobie z tego sprawy. Każdego roku dzieci z niecierpliwością czekają na kostiumy, dynie i oczywiście domowe smakołyki. Te Halloweenowe ciasteczka z duchami to prosty i zabawny sposób na spędzenie z nimi czasu. Ciasto może być domową bazą sablée, której przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, lub gotowym ciastem, aby zaoszczędzić czas, łatwo pokroić i udekorować odrobiną cukru pudru, który nadaje mu "przerażający" charakter. Dla oczu i ust potrzebujemy tylko trochę dżemu malinowego. Przepis z zaledwie trzech składników, prosty i zabawny, idealny do przygotowania w domu, dzielenia się z rodziną i osłodzenia najstraszniejszej nocy w roku.

Składniki

12

Materiały

  • Wykrawacz do ciasta w kształcie serca (opcjonalnie)
  • Dysza do ciasta gładkiego lub słomka
  • Woreczek do ciasta (opcjonalnie)
  • Sitko (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania10 min
  • Ciasteczka z duchami: najłatwiejszy i najzabawniejszy przepis na Halloween dla dzieci - Przygotowanie krok 1Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, aż będzie cienkie. Wytnij serca za pomocą wykrawaczki do ciasta (możesz schłodzić je przez kilka sekund w zamrażarce) i umieść kawałki na wyłożonej papierem blasze.
  • Ciasteczka z duchami: najłatwiejszy i najzabawniejszy przepis na Halloween dla dzieci - Przygotowanie krok 2Schłodzić ciasto przez 10 minut w zamrażarce. Usuń nadmiar ciasta i przetnij każde serce na pół, aby uformować duchy.
  • Ciasteczka z duchami: najłatwiejszy i najzabawniejszy przepis na Halloween dla dzieci - Przygotowanie krok 3Wykonaj oczy i usta na połowie kawałków za pomocą dyszy lub słomki: użyj wąskiej części do oczu i szerokiej części do ust. Lekko przechyl dolną część, aby narysować "ogon" ducha.
  • Ciasteczka z duchami: najłatwiejszy i najzabawniejszy przepis na Halloween dla dzieci - Przygotowanie krok 4Piec w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół, przez około 10 minut. Jeśli chcesz, aby zachowały swój kształt, przykryj je papierem do pieczenia i drugą blachą jako lekkim obciążeniem.
  • Ciasteczka z duchami: najłatwiejszy i najzabawniejszy przepis na Halloween dla dzieci - Przygotowanie krok 5Pozostawić do ostygnięcia na kratce. Wypełnij spód ciastek odrobiną dżemu i posyp wierzch cukrem pudrem za pomocą sitka, aby był bardziej jednolity.
  • Ciasteczka z duchami: najłatwiejszy i najzabawniejszy przepis na Halloween dla dzieci - Przygotowanie krok 6Połóż kawałki razem jak kanapkę: połóż jeden kawałek posmarowany dżemem na drugim i delikatnie dociśnij.
  • Ciasteczka z duchami: najłatwiejszy i najzabawniejszy przepis na Halloween dla dzieci - Przygotowanie krok 7Teraz możesz cieszyć się tymi zabawnymi i łatwymi w przygotowaniu ciasteczkami z duchami, idealnymi do zrobienia dla całej rodziny i dodającymi słodkiego akcentu do Halloween.

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak sprawić, by ciasteczka duchy bardziej przyciągały wzrok?

Możesz uczynić je bardziej dekoracyjnymi, używając lukru królewskiego zamiast cukru pudru, aby uzyskać błyszczące wykończenie, lub wiórków czekoladowych na oczy i usta.
Jest łatwe do zrobienia w domu. Oto przepis, dzięki któremu ciasto będzie idealne: domowa baza sablée.
Przechowuj je w szczelnej metalowej puszce lub szklanym słoiku w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli stracą chrupkość, wystarczy podgrzać je przez dwie minuty w piekarniku w temperaturze 120°C, aby przywrócić im teksturę.
Tak, można użyć dżemu o smaku truskawkowym, malinowym lub czerwonych jagód, kremu kakaowego lub odrobiny miodu zabarwionego czerwonym barwnikiem spożywczym.
Tak, można je zamrażać na surowo lub już upieczone i zimne, ale bez dżemu i cukru pudru. Nadzienie i dekorację należy dodać dopiero po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej, aby zachować nienaruszoną teksturę.
Możesz użyć owalnej lub okrągłej foremki i uformować ogon nożem. Inną opcją jest stworzenie papierowego szablonu w kształcie serca i wycięcie go na zimnym cieście: w ten sposób lepiej zachowa swój kształt po upieczeniu.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 113Kcal
  • Węglowodany: 16.9g
  • Tłuszcze: 4.4g
  • Tłuszcze nasycone: 1.1g
  • Białka: 1.3g
  • Błonnik: 0.2g
  • Cukry: 7.1g
  • ProPoints: 3
  • SmartPoints: 4
Informacje żywieniowe za 1 porcję (26g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: