Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
50 min
483 Kcal

Wielkanocne dzwonki odeszły i pozostawiły dziesiątki małych jajek i innych czekoladowych smakołyków! Być może zjedliśmy już większość z nich, ale wciąż zostało ich mnóstwo... Co można zrobić z tymi resztkami wielkanocnych czekoladek? Oto prosty przepis: ciasteczka z jajek wielkanocnych! Jak małe gniazdka, w których można zwinąć słodycze i nadać im nowe życie :-) Pokochają je starsi i młodsi! Zostawiamy Ci nasz przepis i film wyjaśniający krok po kroku, jak je zrobić!

Składniki

7

Materiały

  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania25 min
  • Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek - Przygotowanie krok 1Wymieszaj zmiękczone masło z cukrem. Dodaj całe jajko i ekstrakt waniliowy. Następnie wmieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia, aby uformować kulę ciasta.
  • Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek - Przygotowanie krok 2Odrywaj kawałki ciasta i formuj małe kulki (około 16) i układaj na papierze do pieczenia. Piecz przez 25 minut w temperaturze 140°C.
  • Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek - Przygotowanie krok 3Wyjmij ciasteczka z piekarnika i wbij do nich jajka (powinny być jeszcze ciepłe).
    Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na 10 do 15 minut. Czekoladki będą płynne podczas jedzenia!
  • Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek - Przygotowanie krok 4Wszystko gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Do przygotowania tego przepisu możesz użyć resztek jajek wielkanocnych. My użyliśmy kolorowych jajek, ale można też użyć klasycznych.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 483Kcal
  • Węglowodany: 40.2g
  • Tłuszcze: 26.9g
  • Tłuszcze nasycone: 12.8g
  • Białka: 19.1g
  • Błonnik: 1.3g
  • Cukry: 18.8g
  • ProPoints: 13
  • SmartPoints: 19
Informacje żywieniowe za 1 porcję (189g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: