Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
50 min

Wielkanocne dzwonki odeszły i pozostawiły dziesiątki małych jajek i innych czekoladowych smakołyków! Być może zjedliśmy już większość z nich, ale wciąż zostało ich mnóstwo... Co można zrobić z tymi resztkami wielkanocnych czekoladek? Oto prosty przepis: ciasteczka z jajek wielkanocnych! Jak małe gniazdka, w których można zwinąć słodycze i nadać im nowe życie :-) Pokochają je starsi i młodsi! Zostawiamy Ci nasz przepis i film wyjaśniający krok po kroku, jak je zrobić!

Składniki

7

Materiały

  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania25 min
  • Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek - Przygotowanie krok 1Wymieszaj zmiękczone masło z cukrem. Dodaj całe jajko i ekstrakt waniliowy. Następnie wmieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia, aby uformować kulę ciasta.
  • Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek - Przygotowanie krok 2Odrywaj kawałki ciasta i formuj małe kulki (około 16) i układaj na papierze do pieczenia. Piecz przez 25 minut w temperaturze 140°C.
  • Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek - Przygotowanie krok 3Wyjmij ciasteczka z piekarnika i wbij do nich jajka (powinny być jeszcze ciepłe).
    Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na 10 do 15 minut. Czekoladki będą płynne podczas jedzenia!
  • Ciasteczka z resztkami wielkanocnych czekoladek - Przygotowanie krok 4Wszystko gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Do przygotowania tego przepisu możesz użyć resztek jajek wielkanocnych. My użyliśmy kolorowych jajek, ale można też użyć klasycznych.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: