Proste Lody Jogurtowo-Mleczne - Dieta Dukana
vote now
Pyszne, kremowe :) Dość szybko się topią więc nie trzeba czekać z jedzeniem po wyjęciu z zamrażarki.
Bez kakao nadają się na fazę uderzeniową.
2 łyżki gęstego jogurtu (użyłam greckiego) do 5% tłuszczu (nie polecam 0%)1 łyżka ksylitolu2-3 łyżki mleka w proszku (do smaku, dodałam spore 2 łyżki)aromat truskawkowy (klik)odrobina barwnika czerwonego (klik) lub różowego (klik)od 2 fazy można dodać kakao i aromat np. pomarańczowy lub innyMleko wymieszać z ksylitolem. Dodać jogurt i zmieszać na gładko.Do masy dodać barwnik (odrobinę) i aromat (jeśli w planie jest kilka kolorów i smaków, masę uprzednio podzielić według ilości).Przelać do foremki (użyłam silikonowej foremki na czekoladki/praliny, masy wystarczyło na całość, czyli 15 kwiatków).Upuścić kilka razy formę z masą z kilkucentymetrowej wysokości, w celu pozbycia się ewentualnych bąbelków powietrza. Wstawić do zamrażarki (moja masa uprzednio chłodziła się w lodówce przez 4 godziny, a przez noc w zamrażarce).Po wyjęciu podawać natychmiast.
Bez kakao nadają się na fazę uderzeniową.
2 łyżki gęstego jogurtu (użyłam greckiego) do 5% tłuszczu (nie polecam 0%)1 łyżka ksylitolu2-3 łyżki mleka w proszku (do smaku, dodałam spore 2 łyżki)aromat truskawkowy (klik)odrobina barwnika czerwonego (klik) lub różowego (klik)od 2 fazy można dodać kakao i aromat np. pomarańczowy lub innyMleko wymieszać z ksylitolem. Dodać jogurt i zmieszać na gładko.Do masy dodać barwnik (odrobinę) i aromat (jeśli w planie jest kilka kolorów i smaków, masę uprzednio podzielić według ilości).Przelać do foremki (użyłam silikonowej foremki na czekoladki/praliny, masy wystarczyło na całość, czyli 15 kwiatków).Upuścić kilka razy formę z masą z kilkucentymetrowej wysokości, w celu pozbycia się ewentualnych bąbelków powietrza. Wstawić do zamrażarki (moja masa uprzednio chłodziła się w lodówce przez 4 godziny, a przez noc w zamrażarce).Po wyjęciu podawać natychmiast.
z Kotem w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!