Powidła śliwkowe
vote now
Sezon na śliwki rozpoczęty i trwać będzie czas jakiś. Może warto zrobić domowe powidła ? bo to klasyka absolutna :)
Ja wypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło...
Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :)
A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie i kiedy na trzeci dzień zaczęły mi się przywierać ( bałam się, że pomimo grubego dna w garnku - przypalą się ) postanowiłam cykl skrócić i w ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący.
W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :)
Składniki :
1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie20 dag cukru żelującego
Ja wypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło...
Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :)
A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie i kiedy na trzeci dzień zaczęły mi się przywierać ( bałam się, że pomimo grubego dna w garnku - przypalą się ) postanowiłam cykl skrócić i w ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący.
W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :)
Składniki :
1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie20 dag cukru żelującego
Przygotowanie :
Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam drobno i rozparowałam pod przykryciem, mieszałam często drewnianą łyżkąKiedy śliwki pokryły się już sokiem, zdjęłam pokrywkę i gotowałam na małym ogniu, często mieszając, powtarzałam to przez 3 kolejne dniTrzeciego dnia kiedy wyczułam, że masa owocowa zaczyna mi się lekko przywierać do dna garnka, dodałam cukier żelujący i zagotowałam wg wskazówek na opakowaniuCzyste, suche słoiki napełniłam wrzącymi powidłami ( prawie pod sam dekielek ) i zakręciłam. Nie pasteryzowałam słoików.
UWAGA
Powidła wlewać pod sam dekielek po to by w słoiku było mało powietrza, zapobiegnie to ich popsuciu.
Z tej ilości składników wyszło mi 5 takich słoiczków powideł.
Z tej ilości składników wyszło mi 5 takich słoiczków powideł.
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!