Petitchef PL

Placek ze śliwkami i kruszonką


Jak tylko pojawiły się dorodne śliwki, które z łatwością mogłam palcami przepołowić i miąższ sam odchodził od pestki, natychmiast pomyślałam o placku. Takim zwykłym, domowym, mocno maślanym i pulchnym, powiedziałabym babcinym i pysznym. Drożdżówka ze śliwką to duet doskonały, a wykończona kruszonką, słodką chrupką, czy można chcieć więcej? Polecam wszystkim to proste i niesamowicie smaczne ciacho, które można również wykorzystać na bułeczki lub rogaliki.



Składniki:
15 dag masła lub margaryny4 żółtka3 dag drożdży lub 4 i pół łyżeczki suszonych½ szklanki mleka30 dag mąki3 łyżki cukru40 dag śliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić by wyrosły. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i resztą cukru. Dodać wyrośnięte drożdże, dosypując mąkę i wszystko starannie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w misce, nakryć ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Ciasto pokryć przekrajanymi na pół i wydrylowanymi śliwkami. Całość obsypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35- 40 minut.


Kruszonka:
5 dag mąki2,5 dag cukru2,5 dag masła
Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstanie sypka kulka, którą rozkruszysz na kruche grudki.

Smacznego!

Bułeczki ze śliwkami lub rogaliki:
To ciasto można również wykorzystać na rogaliki ze śliwkami lub pyszne bułeczki.
Gdy ciasto podrośnie, podzielić na małe bułeczki, każdą rozpłaszczyć na blaszce ułożyć na nich po 1-2 śliwki, skórką do spodu. Pozostawić do wyrośnięcia, a potem piec przez 15 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę i obsypać cukrem pudrem.





Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!








Oceń ten przepis:



Menu dnia