Pierogi z jagodami

vote now
Pierogi z jagodami

Print

5.0 from 1 reviews
Pierogi z jagodami

Rodzaj przepisu: smaki dzieciństwa
Porcje: 3-4

Czas przygotowania: 15 mins
Czas pieczenia: 15 mins
Czas calkowity: 30 mins

Skladniki
30 dag jagód Ciasto: szklanka ( po nutelli) gorącej wody 3 szklanki ( po nutelli) mąki łyżka oleju ½ łyżeczki soli
Instrukcje
Jagody opłukać. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie i nalać gorącą wodę, olej i wsypać sól. Wymieszać wszystko razem, następnie ugniatać mocno przez chwilę do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Zagotować wodę w dużym garnku. Ciasto rozwałkować wykrajać kółka i nakładać jagody do środka, zalepić i wrzucać do wody, gotować póki nie wypłyną. Podawać ze śmietanką.
Uwagi
Wypróbowane ciasto na pierogi bez jajka ze spokojem mogę polecić, ciasto jest delikatne, miękkie i nie rozpada się, a co najważniejsze łatwo i szybko się ugniata. Idealne do pierożków z jagodami.
Z takiej ilości składników wyszło mi około 50 pierogów.

3.2.1311


N Natty's Kitchen

Komentarze

Oceń ten przepis:




+