Pianka truskawkowa na owsianym spodzie
vote now
"Mamo , mamocoś Ci dam..." ;)Dla wszystkich Mam kawałeczek tego pysznego deseru i gorące uściski i życzenia!! Lekki i puszysty deser idealny w sezonie truskawkowym i w gorące dni.
Kiedy nie chce się nam stać przy piecyku, miksujemy parę składników, wkładamy do lodówki i deser gotowy! Konsystencja delikatna i puszysta, piankowa.
Owsiany konkretny lekko słonawy spód fajnie kontrastuje z owocami.
P.s. na zdjęciu to ja jako brzdąc z mamą podczas "zimy stulecia".
300 ml gęstego jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku (ok. 5 łyżek)
mielona wanilia (płaska łyżeczka)
250-300 g truskawek
2 łyżki żelatyny + woda
spód:
200 g ciasteczek owsianych
100 g masła
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut do spęcznienia.
Potem dodajemy jeszcze parę łyżek wody i podgrzewamy uważając by się nie zagotowała. Studzimy.
Roztapiamy masło i łączymy z pokruszonymi na pył ciasteczkami. Powstałą masą wykładamy tortownicę (użyłam silikonowej 22 cm) i dociskamy do dna. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy jogurtowej.
Truskawki odsączamy, odkrawamy ogonki, wrzucamy do miski.
Dodajemy jogurt cukier i miksujemy na mus. Wlewamy żelatynę i miksujemy krótko.
W osobnej miseczce ubijamy, ale nie na sztywno, schłodzoną śmietankę z wanilią.
Łączymy śmietankę z musem delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na ciasteczkowy spód i schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Po ok. godzinie kiedy masa lekko stężeje możemy ułożyć na wierzchu plasterki owoców dla dekoracji.
Kiedy nie chce się nam stać przy piecyku, miksujemy parę składników, wkładamy do lodówki i deser gotowy! Konsystencja delikatna i puszysta, piankowa.
Owsiany konkretny lekko słonawy spód fajnie kontrastuje z owocami.
P.s. na zdjęciu to ja jako brzdąc z mamą podczas "zimy stulecia".
300 ml gęstego jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku (ok. 5 łyżek)
mielona wanilia (płaska łyżeczka)
250-300 g truskawek
2 łyżki żelatyny + woda
spód:
200 g ciasteczek owsianych
100 g masła
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut do spęcznienia.
Potem dodajemy jeszcze parę łyżek wody i podgrzewamy uważając by się nie zagotowała. Studzimy.
Roztapiamy masło i łączymy z pokruszonymi na pył ciasteczkami. Powstałą masą wykładamy tortownicę (użyłam silikonowej 22 cm) i dociskamy do dna. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy jogurtowej.
Truskawki odsączamy, odkrawamy ogonki, wrzucamy do miski.
Dodajemy jogurt cukier i miksujemy na mus. Wlewamy żelatynę i miksujemy krótko.
W osobnej miseczce ubijamy, ale nie na sztywno, schłodzoną śmietankę z wanilią.
Łączymy śmietankę z musem delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na ciasteczkowy spód i schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Po ok. godzinie kiedy masa lekko stężeje możemy ułożyć na wierzchu plasterki owoców dla dekoracji.
zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!