Petitchef PL

Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !



Ciasto drożdżowe idealne, mnóstwo masy makowej, w dodatku wilgotnej, ah, rozpływa się w ustach !

Ten makowiec, moja śp. Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok 6 lub 7 szt, tak opowiadała mi moja mama.
A to dlatego, że Rodzina liczna była, babcia miała siedmioro dzieci, więc jak przypuszczacie jedna strucla makowa to za mało ;-)

W naszej rodzinie zawsze stół na Święta było suto zastawiony i w sumie co do makowca, to tą tradycję podtrzymuję.
A to dlatego, że jeden idzie zawsze do Mamy, drugi do Teściowej, trzeci w tym roku dostanie Bratowa, czwarty został sprzedany, bo znalazła się na niego chętna, piąty zostanie na Sylwestra a szósty i siódmy są jedzone przez naszą Rodzinkę jeszcze przed Świętami (mieszkają z nami moi Rodzice z Bratem i Moja Babcia, więc przy tej ilości osób uwielbiających makowiec, ciasto zeszło w oka mgnieniu ;-) )

Tak więc nie dziwcie się, że piekę takie ilości, ale nie mogłabym nie podzielić się tymi pysznościami z innymi ;-)

Ciasto, składniki na ok. 6 makowców + 1 mniejszy):
- 1 kg mąki pszennej
- 80 g drożdży świeżych
- 10 żółtek
- 250 g cukru
- 250 g dobrego prawdziwego masła
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki rumu

Masa makowa:
- 1 kg  suchego maku
- 340 g cukru
- 200 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich i migdałów
- 6 łyżek miodu
- 2 aromaty migdałowe lub 2 łyżki ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej (szklanka u mnie ma 250ml)
- 10 białek
- 2 łyżki miękkiego masła

 Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z odrobiną cukru i szklanką mąki wziętą z ilości w przepisie. Gdy zaczyn ruszy, dodajemy mąkę, żółtka, sól, roztopione masło, cukier, rum, wanilię.
Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawać od ręki, powinno być pulchne.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 do 1,5 godziny.

Między czasie przygotowujemy mak (można przygotować dzień wcześniej).
Mak sparzamy wrzącą wodą, po godzinie odcedzamy, mielimy w maszynce dwa razy.
Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
Na końcu dodajemy ubite białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy.

Gdy ciasto na strucle nam wyrośnie a mak mamy przygotowany, przystępujemy do  formowania makowców.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-7 równych części.
Wałkujemy na prostokąt o grubości 3-5 mm, smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiajac przy brzegach wolne miejsce.
Ciasto zawijamy jak roladę, noki podkładamy pod spód, tak, aby nadzienie nie wypłynęło.
 Roladę smarujemy olejem i dość ciasno zawijamy w papier do pieczenia, układamy na blasze. Moje rolady mają długość blachy od piekarnika.

Pieczemy w temp. 200 st przez ok.30-40 minut.



Gotowe strucle możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

 







Oceń ten przepis:



Menu dnia