Mleko owsiane
vote now
Zmuszona z dnia na dzień odstawić mleko krowie, po próbach na sklepowych alternatywach sojowych, ryżowych, głęboko niezadowolona z ich smaku, składu i ceny, postanowiłam sama wyprodukować domowe mleko owsiane.
Smak zaskoczył mnie ogromnie na plus, jest neutralny i o przyjemnej konsystencji.
Przepis podkradłam od Joanny.
Dodatkowym plusem domowej produkcji mleka był też nowy wypiek: bułeczki owsiane.
Przepis niebawem.
200 g płatków owsianych
ok. 1litra ciepłej przegotowanej wody
Zalewamy płatki w dużym dzbanku ciepłą wodą i odstawiamy na noc.
Następnego dnia blendujemy płatki razem z wodą, w której się moczyły.
Przyznam że część płatków wyjęłam po podwoiły objętość i było ich odrobinę za dużo i mleko byłoby za gęste. Ale może Wam będzie odpowiadać taka konsystencja.
Trzeba popróbować. Można zamiast wyjąć płatki po prostu dolać potem wody.
Zmiksowaną miksturę przecedzamy przez gęste sitko lub gazę,
tak by oddzielić płatki od płynu.
tak by oddzielić płatki od płynu.
Ja przecedzałam 2 razy bo zależało mi na klarowności.
Nie wyrzucajcie płatków.
To świetna baza np. do wypieku pieczywa, ciasteczek, owsianki i wielu innych.
Białko mleka krowiego jest pierwszym obcogatunkowym białkiem, z którym zostaje skonfrontowany nasz organizm. Od momentu zaprzestania karmienia piersią nie ma praktycznie dnia, podczas którego nie spożywalibyśmy mleka krowiego w jakiejś postaci. Dlatego tak częste są uczulenia na ten produkt, a ich znaczenie jest większe niż się ogólnie przyjmuje.
więcej: vega medica
zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!