Petitchef PL

Kruche tartelki z kremem waniliowym i brzoskwiniami


     Słońce w dalszym ciągu całkiem konkretnie przygrzewa, więc chłodny, waniliowy krem w połączeniu ze świeżymi owocami to niezły pomysł na deser. Delikatnie, kruche ciasto jest doskonałym wyborem na upały, bo jego lekkość sprawia, że nie będziemy się czuć ociężali po konsumpcji ;)

Kruche ciasto:
160 g mąki
50 g cukru pudru
75 g masła
jajko
szczypta soli

Krem waniliowy:
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii

Wierzch:
2 brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa

     Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą w miarę sprawnie, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masę wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części, które przekładamy do foremek na tartelki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Dno nakłuwamy widelcem, wykładamy po małym kawałku papieru do pieczenia i przysypujemy odrobiną kaszy lub fasoli, żeby ciasto nie podniosło się pod wpływem temperatury. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po czym zabieramy obciążenie i dopiekamy kolejne 15. Studzimy.


      Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem. Dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii (jeśli jest zbyt sucha można ją namoczyć przez 30 minut we wrzątku), miksujemy jeszcze chwilę. Krem przekładamy do środka babeczek i wyrównujemy powierzchnię, na której układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość przykrywamy tężejącą galaretką, którą rozrabiamy z połową zalecanej na opakowaniu wody. Wrzucamy do lodówki do stężenia.

Z podanych proporcji wychodzi 5 bardzo dużych babeczek.




     Jak się okazało z koncertu musiałam zrezygnować, ale będę ocierać łzy w doborowym towarzystwie na pysznej kolacji, więc może jakoś to przeżyję... :) Jeszcze będzie okazja, mam nadzieję.









Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: