Kruche rogaliki

vote now
Kruche rogaliki

Na ten przepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika.
Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)
Składniki :
50g drożdży4 szkl mąki1 szkl śmietany 18%200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru pudruszczypta soli
dodatkowo :
cukier pudermleko do posmarowania rogalików

Przygotowanie :
Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną.

Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.

Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.

Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.

Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ! :)

C coraz słodsze

Komentarze

Oceń ten przepis:




+