Kruche rogaliki
vote now
Na ten przepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika.
Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)
Składniki :
50g drożdży4 szkl mąki1 szkl śmietany 18%200 g masła2 żółtka1 czubata łyżka cukru pudruszczypta soli
Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną. dodatkowo :
cukier pudermleko do posmarowania rogalików
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.
Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.
Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ! :)
coraz słodsze
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!