Domowy kebab z jagnięciny
vote now
Lubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i wyszedł obłędnie. Od teraz w moim domu będę go robiła częściej no i wam bardzo polecam, może część z was przekona się jak ja do jagnięciny :)
składniki:
500 g mięsa jagnięcego ( ja użyłam łopatki jagnięcej i sama ją zmieliłam)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka mięty suszonej
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka kolendry
sok z połówki cytryny
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony)
sól i pieprz do smaku
5 placków tortilli
pomidor
sałata
ogórek
cebula
sos pikantny:
1 pomidor sparzony bez skóry
kilka kropli tabasco
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka octu winnego
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:wszystkie składniki blendujemy
sos czosnkowy:
200 ml śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami.
Przygotowanie: porcja na 5 kebabów
W dużej misce łączymy mięso z przyprawami i dobrze mieszamy, formujemy w lekką spłaszczoną kulę i owijamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra - dół przez 50 minut. Następnie wyciągamy z foli i nabijamy na 2 metalowe wykałaczki, układamy je w naczyniu żaroodpornym tak aby nie dotykało dna tylko wisiało i tłuszcz mógł skapywać do naczynia - opiekamy je przez 30 minut w temperaturze 200 C często obracając i ścinając przypieczoną warstwę.
Tortille opiekamy na patelni z obu stron, układamy na niej mięso, sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora, cebulę i polewamy oba sosami. Zawijamy folia aluminiową tak aby sosy nas nie ubrudziły i podajemy :)
Smacznego!
Niezły Młynek
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!