Petitchef PL

Koperty z jabłkami

Desser
15 porcji
75 min
15 min
średnie
Moje pierwsze ciasteczka z owocami. Pyszne, pachnące cynamonem... Idealne na jesienny wieczór, gdy na dworze smutno i deszczowo. Do tego kubek gorącej herbaty lub filiżanka czekoladowej kawy i jestem w niebie.

Składniki

Liczba porcji: 15
2 kostki masła

6 szklanek mąki

2 szklanki śmietany 18%

aromat waniliowy

4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru

6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster)

cukier puder

cynamon

Przygotowanie

  • Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała "koperta"
  • Ciastka piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, tak by się zrumieniły. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!





Oceń ten przepis:



Menu dnia