Koperty z jabłkami
Moje pierwsze ciasteczka z owocami. Pyszne, pachnące cynamonem... Idealne na jesienny wieczór, gdy na dworze smutno i deszczowo. Do tego kubek gorącej herbaty lub filiżanka czekoladowej kawy i jestem w niebie.
Składniki
Liczba porcji: 15
2 kostki masła
6 szklanek mąki
2 szklanki śmietany 18%
aromat waniliowy
4 łyżeczki nierafinowanego brązowego
cukru
6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster)
cukier puder
cynamon
Przygotowanie
- Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała "koperta"
- Ciastka piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, tak by się zrumieniły. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!