Petitchef PL

Czekoladowa Rozkosz z Jeżynami


Są takie ciasta, potrawy, których wygląd tworzy się w mojej głowie. Wchodzę wtedy do kuchni i dokładnie wiem co z czym i jak. Przepis na to czekoladowe ciacho pochodzi z Moje Wypieki z przepisu na Tort Straciatella z Malinami, który już kiedyś Wam pokazywałam. Ciasto jest idealne, mocno czekoladowe, mokre, mój syn je uwielbia! Jeżyny z tatusiowej działki idealnie przełamały słodycz kremu i ciasta. 


Ciasto czekoladowe:
5 jajek250 g cukru trzcinowego Skworcu25 g gorzkiej czekolady150 g masła50 g kakao60 ml mocnej kawy100 g kwaśnej śmietany3 łyżki mleka200 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W rondelku rozpuszczamy masło, zestawiamy z ognia, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia. Za kilka chwil musimy przemieszać masło, aby czekolada ładnie rozmieszała się z masłem.W miseczce mieszamy kakao, śmietaną, mleko i przestudzoną kawę. Odstawiamy.Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawiamy.Następnie wyciągamy dużą miskę, do której wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Dodajemy cukier i miksujemy do puszystości  i jasności.Wciąż miksując dodajemy  rozpuszczoną czekoladę z masłem, miksujemy nadal, wlewamy mieszankę kawy, kakao, śmietany i mleka, miksujemy.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy tylko do połączenia się składników.Blaszkę o wymiarach 20*30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 25 -30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ja piekłam w odrobinę wyższej temperaturze. Po wystudzeniu upieczonego ciasta wyciągamy je z blaszki i kroimy na dwa równe blaty.Z blatów za pomocą obręczy do potraw powycinałam kółka, które potem przełożyłam kremem i jeżynami.

Krem:
400 ml śmietanki kremówki 36%250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka musu z czarnej porzeczki, domowego najlepiej
Dodatkowo:
świeże jeżyny

Wykonanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy. 1/3 część masy odkładamy do drugiej miseczki i tam dokładamy mus z czarnej porzeczki i miksujemy do momentu połączenia się składników.

Wykonanie całości:
Nasze wykrojone kółka z ciasta czekoladowego smarujemy kremem śmietankowym, na który układamy świeże jeżyny, przykładamy drugim krążkiem ciasta czekoladowego. Na wierzchu tworzymy dowolne zdobienie kremem z musem z czarnej porzeczki i dekorujemy świeżą jeżyną.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Wciąż wspominam o obręczach do potraw. Dziś poniżej pokażę Wam, których ja konkretnie używam. Są to obręcze King Hoff ze sklepu Przyjemnegotowanie.pl.











Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: