Petitchef PL

Ciasto bananowe z gruszkami - wegańskie, bez cukru, pełnoziarniste

Banany na wyjściu - czas na szybki, smaczny, sprawdzony przepis ;) Uwielbiam ciasto bananowe, fascynuje mnie to, że do bazy jaką stanowią banany, mąka, siemię i mleko można dodawać co tylko chcemy, a ciasto za każdym razem będzie przepyszne. Tym razem postanowiłam połączyć banany ze smakiem dojrzałych, słodkich gruszek.


Składniki na małą foremkę
3 niewielkie banany
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
łyżka siemienia lnianego + kilka łyżek gorącej wody
pół łyżeczki sody oczyszczonej + łyżka octu
gruszka (ja użyłam połowy dużej)
2 łyżki oleju/oliwy (u mnie olej arachidowy)
łyżka syropu klonowego
mleko roślinne/woda do konsystencji (zawsze dolewam na oko, tak, żeby ciasto było gęste, ale wszystko się dobrze wymieszało)

Dodatkowo (wedle gustu)
amarantus ekspandowany
gorzka czekolada
orzechy
pestki dyni, słonecznika
suszone owoce
musli
cynamon

Siemię zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Banany zblendować, mąkę przesiać, dodać olej, siemię lniane, syrop i mleko. W szklance wymieszać sodę z octem i dodać do masy. Wmieszać ulubione dodatki, przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć plasterki gruszki. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach - patyczek może być lekko wilgotny, ale nie może być na nim surowego ciasta.
Można podawać z kwaśnymi powidłami, lub lodami. Smacznego :)










Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: