Chrupiące placki z cukinii
vote now
W ogródku mojej mamy króluje cukinia, a ja mogę ją jeść i jeść w różnej postaci ;) Było leczo, a teraz pora na placuszki z sosem czosnkowym.
Są różne rodzaje cukinii, podłużne, okrągłe, żółte, ciemnozielone i jasnozielone... Mi, pod względem smaku najbardziej przypadła do gustu żółta cukinia i takiej też użyłam do moich placków.
Przepis pochodzi ze strony Magazyn Kuchenny, a przepis na sos czosnkowy możecie znaleźć na moim blogu ;)
Składniki:
2 niewielkie cukinie łyżeczka soli 0,5 szklanki mąkipół szklanki startego żółtego serajajkocebula2 ząbki czosnkupieprz ziołowyulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :)olej do smażenia Wykonanie:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże placki i smażymy z obu stron na rumiano. SMACZNEGO!!! ;)
Czerwona Porzeczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!