Burgery z czarnej fasoli

vote now
Burgery z czarnej fasoli

Przedstawiałam już przepis na IDEALNE BURGERY Z CZERWONEJ FASOLI, BURGERY Z CIECIERZYCY, DYŃKOWE, czy SEITANOWE , tym razem czas na burgery z czarnej fasoli. Bardzo sycące, soczyste i zwięzłe, a przy tym mega smaczne i aromatyczne, co jest zasługą przypraw. Ponad to zamieszczam przepis na jedne z lepszych bułek hamburgerowych jakie udało mi się zrobić. Sugerowałam się przepisem z kotlet.tv. Bułeczki wyszły przepyszne - mięciutkie, delikatne, takie jakie powinny być, serio :)

Składniki na burgery: (6 sztuk)1 szkl. suchej czarnej fasoli
1 żółta cebula
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy do smażenia
1 szkl. płatków owsianych
1 świeża czerwona papryczka chilli
2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
garść posiekanej świeżej kolendry
sól/sos sojowy do smaku

Fasolę namaczamy przez noc, następnego dnia gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkościNa patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażamy do zrumienieniaPłatki owsiane zalewamy ok. 1/3 szkl. wody i gotujemy do momentu aż wchłoną całą wodę i będą miękkie.Ugotowaną i ostudzoną fasolę łączymy z podsmażonymi warzywami oraz z przyprawami. Wszystko miksujemy kilka sekund, tak aby nie była zbyt rozdrobionaDo powstałej masy dodajemy ugotowane płatki owsiane i świeżą kolendrę, mieszamy łyżką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.Ze schłodzonej masy formujemy burgery i podsmażamy na oliwie z obu stron, aż nabiorą złocistej skórkiNastępnie przekładamy burgery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w 180 °C

Składniki na bułeczki: (6 sztuk)340 g mąki pszennej (użyłam typ 500)
200 ml mleka sojowego niesłodzonego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
odrobina wody, sezam

Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą.Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do drożdży i całość odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsceMąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sólDo rozczynu dodajemy olej i wszystko wlewamy do miski z mąką, mieszamy całość łyżkąCiasto przekładamy na blat i zagniatamy dłońmi przez ok. 10-15 minut, do momentu aż będzie mięciutkieZagniecione ciasto formujemy w kulkę i przekładamy do miski, która nakrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinęRozgrzewamy piekarnik do 200 °CWyrośnięte ciasto dzielimy na sześć równych części, a z każdej formujemy bułeczkęBlaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy bułeczki.Każdą bułeczkę delikatnie smarujemy wodą i posypujemy sezamemPieczemy w 200 °C do zrumienienia, ok. 15 minut
!Swoje burgery podałam ze świeżymi warzywami i sosem koperkowo-czosnkowym na bazie wegańskiego majonezu



Hola Mexico 4

Vege grillowanie

Wegetariańskie grillowanieOrganizator: Izzy

M MniuMniu - Kuchnia Wegańska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+