Burgery z dyni piżmowej (gwarantowane bez chleba!)

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
1 h 30 m
405 Kcal

Co powiesz na wykorzystanie dyni piżmowej do czegoś więcej niż tylko zup i przecierów? Zamień chleb na plastry dyni piżmowej w swoich burgerach! Rezultat na pewno będzie rozpływający się w ustach i bogaty w smak ;-) Jeśli chodzi o dodatki do burgera, pozostawiamy Ci wybór składników, na które masz ochotę. Tutaj wybraliśmy dobry stek wołowy z serem raclette, sałatką i sosem pomidorowym: proste i skuteczne połączenie.

Składniki

2

Materiały

  • Blacha do pieczenia
  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Obieraczka
  • Miska
  • Łyżeczka do herbaty
  • Patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania50 min
Gotowania40 min
  • Usuń górną część dyni piżmowej (wystarczy około 200 g) i usuń skórkę za pomocą obieraczki do warzyw.
    Pokrój dynię w poprzek na 4 plastry i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Skrop każdy plaster oliwą z oliwek, dodaj szczyptę soli i pieprzu i piecz przez 35 minut w temperaturze 190°C.
  • W międzyczasie posiekaj 1/2 cebuli i smaż przez kilka minut na patelni na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek. Odstaw na bok.
  • Na tej samej patelni usmaż steki mielone.
    Roztop masło i umieść patelnię na dużym ogniu. Smaż steki przez 1 minutę z każdej strony.
    Zmniejsz ogień do średniego, obróć steki i smaż przez 1 minutę 30.
    Odwróć je ponownie, dopraw solą i pieprzem, a następnie połóż plaster sera na każdym steku. Gotuj przez kolejne 1 minutę 30.
  • Przygotuj sos pomidorowy: w misce wymieszaj przecier pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszku i suszony rozmaryn. Odstaw na bok.
  • Sposób przygotowania:
    * 1 plaster dyni piżmowej
    * 1 łyżeczka sosu pomidorowego
    * kilka liści sałaty
    * 1 stek z plasterkiem sera
    * kilka cebuli
    * kilka liści sałaty
    * 1 plaster dyni piżmowej

    Zrób to samo z resztą składników na innym talerzu i voilà! Burgery z dyni piżmowej są gotowe: smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak długo mogę przechowywać burgery z dyni piżmowej?

W szczelnej puszce można je przechowywać przez 2 dni. Przed ponownym spożyciem podgrzej je przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej.
Jeśli wykorzystałeś całą dynię piżmową, z pewnością zostanie Ci jej dużo! Jeśli chcesz przygotować nowe przepisy, możesz spróbować zapiekanki z dyni piżmowej, purée, velouté, a nawet deseru! Wiele przepisów znajdziesz na naszej stronie internetowej https://www.ptitchef.com/recettes/recette-de-courges-butternut.
Jeśli nie chcesz od razu gotować resztek dyni piżmowej, usuń skórkę obieraczką do warzyw, pokrój miąższ w kostkę i przechowuj w torebce w zamrażarce. W ten sposób będziesz mieć pod dostatkiem dyni piżmowej o każdej porze roku!
Tutaj użyliśmy świeżego lub rozmrożonego steku mielonego. Jeśli nie masz czasu, możesz ugotować mrożony stek mielony bezpośrednio. Aby to zrobić, smaż mięso na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony, a następnie na średnim ogniu przez 2 lub nawet 3 minuty z każdej strony.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 405Kcal
  • Węglowodany: 4.4g
  • Tłuszcze: 31.1g
  • Tłuszcze nasycone: 13.4g
  • Białka: 24.7g
  • Błonnik: 2.9g
  • Cukry: 2.2g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 14
Informacje żywieniowe za 1 porcję (268g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: