Bułeczki Śniadaniowe
vote now
Smaczne i puszyste bułeczki domowe. Najlepiej smakują właściwie z samym masełkiem, świeżo po upieczeniu :).
SKŁADNIKI (12 sztuk): 4 szklanki mąki pszennej chlebowej1 i 1/3 szklanki mleka30 g świeżych drożdżyczubata łyżka cukrujajko2 łyżki roztopionego masłapłaska łyżeczka soliDodatkowo:łyżka roztopionego masła do posmarowania
WYKONANIE:Mleko podgrzać tak, żeby było letnie. Wsypać pokruszone drożdże oraz cukier i odstawić na 15 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherze.Masło roztopić, a następnie wystudzić.Jajko roztrzepać na jednolitą masę.Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, sól oraz jajko i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz krótko wyrabiać ciasto.Podzielić na 12 części. Z każdej z osobna formować bułeczki i gotowe układać na blasze oprószonej mąką. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby bułeczki podrosły.Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Wystudzić.
SMACZNEGO :)pieczywomąkamlekodrożdżecukierjajkamasłosól
Zakątek Smakosza
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!