Płatki brioszki z pastą do smarowania
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            W Ptitchef nie musimy mówić o naszej bezwarunkowej miłości do brioszek ;-) Tak więc, ponieważ Boże Narodzenie tuż za rogiem, postanowiliśmy nadać mu kształt płatka śniegu. A ponieważ dobre wieści nigdy nie przychodzą same, połączyliśmy je również ze smakiem pasty czekoladowo-orzechowej...! Usta same cisną się do ust, więc podążaj za naszymi krokami ↓
Składniki
		
			
			8
			
		
	
																		Polewa :
Złocenie :
Materiały
- 1 mikser
 - 1 ściereczka do naczyń
 - papier do pieczenia
 - 1 wałek do ciasta
 - 1 róg do ciasta
 - 1 szklanka
 - folia spożywcza
 
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Czas oczekiwania3 h 40 m
Gotowania18 min
Wymieszać ciepłe mleko z suchymi drożdżami.
Pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Umieść mąkę, jajko, cukier i sól w misce robota kuchennego. Dodać mleko i drożdże.
Wyrabiać ciasto hakiem przez 3 minuty. Ciasto powinno odchodzić od brzegów.
Dodaj miękkie masło i ponownie ugniataj przez około 7 minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów.
Uformować ciasto w kulę i przykryć ściereczką do naczyń. Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Po tym czasie odgazować ciasto i podzielić je na 4 kawałki o wadze około 230 g każdy. Z kawałków ciasta uformować płaty, a następnie je zwinąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj kawałki ciasta na papierze do pieczenia tak, aby miały średnicę 26 cm. 
Rozłóż pierwszy krążek ciasta, pozostawiając około 1 cm marginesu.
Umieścić drugi krążek na wierzchu i ponownie rozsmarować. Następnie umieścić trzeci krążek na wierzchu i rozsmarować. Na koniec umieść czwarty krążek na wierzchu.
Umieścić na okręgu lub talerzu o średnicy 26 cm i odciąć nadmiar brzegu. Umieścić odwróconą do góry dnem szklankę na środku talerza.
Pokrój ciasto na 4, następnie 8, a potem 16 równych części.
Łącznie należy utworzyć 8 gałęzi. Każda gałąź będzie składać się z 2 części. Prawą część należy przekręcić od lewej do prawej, a lewą od prawej do lewej.
Nacisnąć na końce gałązek, aby je uszczelnić, tworząc czubek. Wyjąć szklankę i przykryć ściereczką na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować brioszki.
Piec przez 18 minut w temperaturze 180°C.
A teraz brioszka z płatkami jest gotowa!
Obserwacje
Czy można zrobić tę brioszkę bez laktozy?
 Można zastąpić masło margaryną, a mleko wybranym napojem roślinnym.
 
 Jaka jest różnica między drożdżami suszonymi a świeżymi?
 W tym przepisie można zastąpić 11 g suchych drożdży piekarskich 22 g świeżych drożdży piekarskich.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 427Kcal
			
		- Węglowodany: 62.1g
 - Tłuszcze: 14.1g
 - Tłuszcze nasycone: 6.9g
 - Białka: 10.8g
 - Błonnik: 3.1g
 - Cukry: 19.1g
 - ProPoints: 11
 - SmartPoints: 16
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (140g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
Można zamrozić
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        






Oceń ten przepis