Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
20 min
177 Kcal

Kusi Cię słodko-pikantna bruschetta? Jeśli chodzi o słodkie rzeczy, nie ma nic lepszego niż owoce :-) Figi są w sezonie, więc korzystamy z okazji, aby dodać je do naszego przepisu! Jeśli chodzi o pikantną stronę, wybieramy połączenie szynki parmeńskiej i parmezanu!

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 1Opiecz kromki chleba kanapkowego i posmaruj je oliwą z oliwek.
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 2Dodaj kawałki szynki parmeńskiej i wiórki parmezanu.
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 3Pokrój figi na 8 kawałków i ułóż kilka na bruschetcie.
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 4Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 5Dodaj jeden lub dwa liście bazylii do bruschetty. I voilà, gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Figi: jeśli masz figi, które zaczynają robić miny w koszyku, nie wyrzucaj ich! Będą idealne do tego przepisu ;-)

Dla dodatkowego smaku: jeśli lubisz czosnek, weź ząbek i natrzyj nim kromki chleba tostowego tuż przed dodaniem polewy.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 177Kcal
  • Węglowodany: 13g
  • Tłuszcze: 9.5g
  • Tłuszcze nasycone: 2.8g
  • Białka: 8.3g
  • Błonnik: 2.4g
  • Cukry: 1.8g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (61g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: