Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h 55 m
902 Kcal

Prawdopodobnie znasz słynne ciasto z trzema czekoladami. W Petitchef powróciliśmy do tego przepisu i przekształciliśmy go w piękne małe czekoladowe i nugatowe kubeczki, idealne na święta Bożego Narodzenia! Trzy z naszych ulubionych smaków - biała czekolada, ciemna czekolada i nugat - bajecznie łączą się w tym kremowym, słodkim przysmaku. Sukces tego deseru wynika z faktu, że są one bardzo łatwe do wykonania, estetycznie wyglądają pięknie, nie trzeba ich piec, a nawet można je przygotować z wyprzedzeniem. Krótko mówiąc, jest to deser w zasięgu każdego, którym można się pochwalić przy stole i zakończyć świąteczne menu na wysokim poziomie. Postępuj zgodnie z naszym przepisem, wyjaśnionym krok po kroku, aby niczego nie przegapić.

Składniki

3

Podstawa:

Na warstwę nugatową:

Warstwa białej czekolady:

Warstwa ciemnej czekolady:

Do dekoracji:

Materiały

  • Kieliszki do wina
  • Mikser lub młynek

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania1 h 30 m
Gotowania20 min
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 1Przygotuj bazę z herbatników: pokrusz herbatniki, aż będą sypkie. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Rozłóż mieszaninę na dnie naszych szklanek.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 2Dociskaj dłońmi lub dnem szklanki, aż utworzy się zwarta podstawa. Przechowywać w lodówce podczas kontynuowania przygotowania.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 3Warstwa nugatowa: Wlej połowę mleka (przeznaczonego na tę warstwę) do małej miski i rozpuść w nim żelatynę w proszku (przeznaczoną na tę warstwę).
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 4Podgrzej śmietankę i resztę mleka w rondelku na średnim ogniu. Po podgrzaniu dodaj nugat pokrojony na kawałki i gotuj, ciągle mieszając, aż nugat się rozpuści, a śmietana będzie gładka.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 5Dodaj odłożone mleko i żelatynę. Gotować przez kilka minut, stale mieszając, aby mleko nie przywarło do patelni.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 6Wyjmij kubki z lodówki i umieść je pod kątem. Aby to zrobić, użyj foremki do muffinek lub innej szklanki (więcej pomysłów na pochylenie w sekcji wskazówek).

    Podzielić krem nugatowy pomiędzy różne pucharki. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aż masa będzie zimna, zastygnie i stężeje.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 7Warstwa białej czekolady: Aby wykonać tę warstwę, będziemy postępować zgodnie z tymi samymi krokami, co w etapie 2, ale tym razem zamienimy nugat na białą czekoladę. Innymi słowy, rozpuszczamy sproszkowaną żelatynę w odrobinie zimnego mleka i odstawiamy na bok. W międzyczasie podgrzej resztę mleka + śmietankę i rozpuść w nim białą czekoladę. Następnie dodaj mleko z żelatyną. Gotować przez kolejne 2 minuty, ciągle mieszając.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 8Wyjmij małe szklanki z lodówki i umieść je do góry dnem. Podzielić krem z białej czekolady pomiędzy szklanki. Wstaw do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 9Warstwa ciemnej czekolady: Postępuj tak samo jak w kroku 2, ale tym razem rozpuść ciemną czekoladę.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 10Po rozpuszczeniu dodaj żelatynę uwodnioną w mleku i gotuj przez kilka minut, stale mieszając.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 11Wlewamy tę mieszaninę do szklanek, które mieliśmy w lodówce. Tym razem wkładamy szklanki bez przechylania ich. Pozostaw je ponownie w lodówce do zastygnięcia.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 12Udekorować startą białą czekoladą.
  • Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis - Przygotowanie krok 13I to wszystko! Teraz możemy cieszyć się naszymi czekoladowymi i nugatowymi kubkami!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak udekorować te małe nugatowe kubeczki?

Szklaneczki można udekorować w dowolny sposób, my zdecydowaliśmy się na wiórki z białej czekolady, ale bardzo ładnie wyglądają również z bitą śmietaną lub kawałkami miękkiego nugatu rozsmarowanymi na wierzchu, z pokruszonymi migdałami, czekoladowymi kulkami, kolorową posypką...
Nie ma problemu. Deser można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu podania. Radzimy przykryć szklanki folią spożywczą, aby nie wchłaniały żadnych dziwnych zapachów z lodówki. Dekorację zostaw na ostatnią chwilę.
Oczywiście, że możesz. Żelatynę w proszku można zastąpić twarogiem, żelatyną w arkuszach lub agarem. Nie wszystkie mają takie samo działanie koagulujące, więc najlepiej dostosować ilości zgodnie z instrukcjami producenta. Aby przygotować ten przepis z twarogiem, należałoby zastąpić żelatynę w proszku 3 g twarogu na warstwę (łącznie 9 g).
Aby uzyskać ten trójkątny efekt estetyczny, wystarczy przechylić szklanki podczas nalewania kremów. Można to zrobić na wiele sposobów. My użyliśmy szklanych słoiczków, ale możesz położyć garść soli na tacy i ustawić szklanki tak, aby były nachylone lub umieścić je w zagłębieniach formy na muffinki.
Możesz urozmaicić przyjemność z tego deseru, zmieniając (między innymi) herbatniki użyte jako podstawa. My użyliśmy klasycznych herbatników, ale możesz użyć herbatników korzennych (Lotus, Speculoos, Neapolitan...), a nawet herbatników czekoladowych typu Oreo. Wybierz herbatniki pełnoziarniste lub bez cukru, jeśli chcesz odjąć trochę kalorii.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 902Kcal
  • Węglowodany: 60.9g
  • Tłuszcze: 64.4g
  • Tłuszcze nasycone: 37.2g
  • Białka: 16.7g
  • Błonnik: 3.7g
  • Cukry: 45.2g
  • ProPoints: 25
  • SmartPoints: 41
Informacje żywieniowe za 1 porcję (244g)

Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: