Wieżyczki ogórkowe z ricottą i oliwką
vote now
Gdy patrzę na takie niezobowiązujące spotkania towarzyskie kiedyś i dziś u mnie w domu, to myślę, że diametralnie zmieniły się podawane przeze mnie przekąski. 10 lat temu bez większej refleksji kupowałam chipsy, paluszki i gotowe ciasteczka. Nie będę moralizować i mówić, że dziś nie kupuję w ogóle takich rzeczy, bo i to się przecież zdarza z braku czasu, weny albo sił akurat, no albo przeciwnie z przemożnej ochoty na coś niezdrowego (bo czasem i taka ochota mnie dopada, trudno, wszystko jest dla ludzi, byle z rozsądkiem). Wzrósł jednak poziom świadomości u mnie i na pewno staram się podejmować gości czymś ciekawszym. Dziś proponuję imprezową przekąskę zdrową, ładną i taką, którą da się zjeść bez talerzyków również na imprezie stojącej. I szybko się robi.
Składniki (na ok. 18-20 wieżyczek): 3 długie ogórki
125g sera ricotta (pół opakowania)
4-5 gałązek świeżej mięty
oliwki zielone (tyle ile ma być wieżyczek)
łyżeczka oliwy z oliwek
sól morska
pieprz czarny
1. Ogórki obieramy i odcinamy końce. Kroimy w kawałki o długości ok. 2,5-3 cm. Z każdego wydrążamy pestki do połowy długości.
2. Lekko posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy do odcieknięcia soku.
3. W tym samym czasie przygotowujemy ricottę. Z gałązek mięty obrywamy listki i drobno siekamy. Mieszamy ricottę z miętą i oliwą z oliwek, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. Ogórki stawiamy na tacce lub talerzu, na którym mają być podane. Szprycą do dekorowania ciast (najlepiej końcówką z powcinanymi brzegami) wypełniamy zagłębienia w ogórkach przyprawioną ricottą. Z jednej strony z boku takiego zagłębienia wciskamy oliwkę. Podajemy.
Uwaga, jeśli odciekniemy sok, to nadzienie nie zrobi nam się ciapą i możemy przygotować np. 2-3 godziny wcześniej, przed przyjściem gości.
Przekąskę zgłaszam do akcji: Napady Szalonego Kucharza
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!