Wieniec frankfurcki

vote now
Wieniec frankfurcki

Wieniec czyli babka a'la torcik. Przepis na ten torcik znalazłam w książce " Domowe wypieki" i postanowiłam właśnie ten przepis na ten torcik wypróbować, troszkę go zmodyfikowałam. Myślę , że najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu . Robi się lekko wilgotny i ciasto piaskowe ładnie łączy się z kremem budyniowym.Może to być również propozycja z okazji Dnia Taty :)
Foremka do babki
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 - 45 minut


Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej200 g cukru4 jaja250 g masła1 torebka cukru waniliowego 16 g100 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:
4 żółtka120 g cukru ( można spokojnie dodać mniej , bo krem jest dość słodki)40 g mąki ziemniaczanej500 ml mlekacukier waniliowy ( albo laska wanilii)250 g masła ( w przepisie jest 350 ale ja zmniejszyłam ilość )dżem z czarnej porzeczki Krokant:
150 g wiórków kokosowych10 g masła60 g cukru ( użyłam cukru brązowego)Sposób przygotowania:

Ciasto
Masło należy ubić mikserem na puszysta masę.Cukier wymieszany z cukrem waniliowym dodawać do masła.Jajka stopniowo dodawać i każde miksować ok. 1/2 minuty.Mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać i dodać łyżkami do ciasta.Piekarnik nagrzewamy do 180 C , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut.Krem:
Żółtka ucieramy z 50 g cukru i z mąką ziemniaczaną. Dolać 125 ml mleka i zmiksować. Resztę mleka zagotować z resztą cukru i cukrem waniliowym albo laską wanilii .Zdjąć garnek z ognia i wlać mieszankę z żółtek i cały czas mieszać.Następnie znowu zagotować całą masę cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i ostudzić , co jakiś czas mieszając , aby nie powstał kożuch.Masło o temp. pokojowej utrzeć samo a następnie dodawać partiami budyń.Torcik:
Babkę przekrajamy dwa razy w poprzek .Dolny blat posmarować dżemem , ułożyć drugi blat, lekko docisnąć i posmarować kremem.Położyć trzeci blat i również posmarować kremem i ostatni blat. Na koniec smarujemy cały wieniec pozostałym kremem. wraz z bokami.
Krokant:
Prażymy na patelni migdały z masłem i cukrem , cały czas mieszając.Tak otrzymaną masę studzimy i wykładamy na papier .Później rozdrabniamy ją tłuczkiem od mięsa.Cały wieniec posypujemy krokantem.Smacznego



S Słodkości i nie tylko

Komentarze

Oceń ten przepis:




+