Urodzinowy tort śmietankowy z truskawkami
vote now
Dla każdego z nas w ciągu roku przypada jeden taki dzień, kiedy tort smakuje najlepiej. Tym dniem oczywiście są urodziny. Niektórzy wolą inne ciasta w tym dniu, ale myślę że tort jest tego najlepszym wypełnieniem.
Nie mam zdolności artystycznych, ale myślę, że na pierwszy raz tort wygląda w miarę dobrze.
Tort może wydawać się wam bardzo słodki ale na szczęście truskawki łamią całą tą słodycz i nie poprzestaniemy na jednym kawałku.
Składniki na biszkopt:- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- truskawki
- cukierki maltesers lub inne draże, pokrojone na mniejsze kawałki
- 3 łyżki chałwy
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 3 łyżki wody
Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną masę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na małych obrotach miksera łączymy ze sobą składniki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy całą masę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. (W celu sprawdzenia czy biszkopt jest upieczony, można wbić patyczek-gdy jest suchy tzn., że biszkopt jest gotowy). Po upieczeniu przekładamy biszkopt na blat górą do dołu, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy go wzdłuż na trzy części.
Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i wraz z cukrem miksujemy na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone i na małych obrotach miksera łączymy składniki. Część masy (tyle, żeby wystarczyło na jeden spód) przekładamy do osobnej miski i łączymy z pokruszoną chałwą.
Sok z cytryny łączymy z wodą. Pierwszy spód biszkoptu nasączamy sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i nakładamy masę śmietankową z chałwą. Następnie nakładamy kolejny biszkopt, nasączamy znowu i nakładamy masę śmietankową wraz z pokruszonymi cukierkami. Nakładamy ostatni biszkopt, nasączamy i nakładamy ponownie masę śmietankową. Masę śmietankową nakładamy na wierzch i na boki.
Czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy boki a na wierzchu układamy pokrojone truskawki.
Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Nie mam zdolności artystycznych, ale myślę, że na pierwszy raz tort wygląda w miarę dobrze.
Tort może wydawać się wam bardzo słodki ale na szczęście truskawki łamią całą tą słodycz i nie poprzestaniemy na jednym kawałku.
Składniki na biszkopt:- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- truskawki
- cukierki maltesers lub inne draże, pokrojone na mniejsze kawałki
- 3 łyżki chałwy
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 3 łyżki wody
Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną masę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na małych obrotach miksera łączymy ze sobą składniki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy całą masę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. (W celu sprawdzenia czy biszkopt jest upieczony, można wbić patyczek-gdy jest suchy tzn., że biszkopt jest gotowy). Po upieczeniu przekładamy biszkopt na blat górą do dołu, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy go wzdłuż na trzy części.
Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i wraz z cukrem miksujemy na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone i na małych obrotach miksera łączymy składniki. Część masy (tyle, żeby wystarczyło na jeden spód) przekładamy do osobnej miski i łączymy z pokruszoną chałwą.
Sok z cytryny łączymy z wodą. Pierwszy spód biszkoptu nasączamy sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i nakładamy masę śmietankową z chałwą. Następnie nakładamy kolejny biszkopt, nasączamy znowu i nakładamy masę śmietankową wraz z pokruszonymi cukierkami. Nakładamy ostatni biszkopt, nasączamy i nakładamy ponownie masę śmietankową. Masę śmietankową nakładamy na wierzch i na boki.
Czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy boki a na wierzchu układamy pokrojone truskawki.
Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Harmonia smaku
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!