Petitchef PL

TORT BOUNTY





Czas na moją wersję popularnego batonika Bounty. 

W oryginale masa kokosowa jest mocno słodka i oblana mleczną czekoladą, u mnie krem kokosowy 

jest mniej słodki i znajduje się między dwoma waniliowymi biszkoptami.

 Całość oprószona cukrem pudrem. 

Idealnie wilgotne aromatyczne ciasto.








s k ł a d n i k i :

2 szklanki mleka

250 g kokosu

3 łyżki cukru

łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki likieru Malibu

175 g margaryny niesolonej

4 jaja

pół szklanki mąki tortowej

3 łyżki cukru

 łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka zimnej wody



w y k o n a n i e :

W rondelku umieszczamy mleko, cukier, cukier waniliowy, Malibu i kokos. 

Gotujemy razem na małym ogniu, do momnetu wyparowania mleka i powstania gęstej kokosowej masy.

Dodajemy margarynę i studzimy krem.

Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i miksujemy nadal do momnetu powstania sztywnej piany.

Dodajemy żółtka, mąkę, proszek i wodę. Mieszamy drewnianą łyżką bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła.

Pieczemy biszkopt w temperaturze około 160-170 stopni do suchego patyczka, około 25-35 minut.

Przekrawamy na dwa blaty. Nie potrzebne jest nasączenie, krem nada biszkoptowi odpowiednią wilgotność.

Zimny krem wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy pozostałym. 

Wkładamy na kilka godzin do lodówki ( około 3-4 h).

Przed podaniem posypujmey cukrem pudrem i ozdabiamy tort według uznania.


















Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: