Ten o brzydkiej nazwie … czyli Pleśniak z jagodami

vote now
Ten o brzydkiej nazwie … czyli Pleśniak z jagodami

Jakiś czas temu natknęłam się w necie na wspaniały przepis na Pleśniak z jagodami. Autorem, a zarazem inspiracją do wykonania pleśniaka był blog – uśmiechnięte banany :) Przyznam się, że pleśniaka wykonałam w swoim życiu po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że wyszedł wyśmienity. Okazja też była nie byle jaka – chciałam uświetnić powrót Pana K. do domu. Chyba mi się udało bo Pan K. zjadł od razu pół blachy, a drugie pół musiałam schować :)
Choć znam to ciasto od lat … nigdy specjalnie nie darzyłam go jakimś specjalnym uznaniem, ani zainteresowaniem. Dzięki Uśmiechniętym bananom zwykły pleśniak nabrał nowego wyrazu :)
Co będzie potrzebne: na blachę 20 x 32cm:
3 szklanki mąki pszennej250 g (1 kostka) zimnej margaryny2 łyżeczki proszku do pieczeniaok. pół szklanki cukru pudru4 jajka (osobno żółtka i białka)1 łyżka śmietany 18%2 łyżki gorzkiego kakaopół słoika powideł śliwkowychok. 300 g jagód2/3 szklanki cukru do białekcukier puder do posypania ciasta
Jak przygotować:
Przesianą mąkę posiekaj na stolnicy razem z margaryną, proszkiem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto.
Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao
i zagnieć ciasto. Jedną jasną część ciasta włóż do lodówki
na ok. 1 godz., dwie pozostałe (jasna i ciemna) włóż do zamrażalnika (muszą być dobrze schłodzone).
Ciasto z lodówki wyłóż rozwałkowane na formę do pieczenia (można ją wyłożyć papierem do pieczenia – wtedy ciasto lepiej się wyciąga po upieczeniu). Na ciasto wyłóż i rozsmaruj równomiernie powidła śliwkowe, a na powidła wysyp czyste
i suche jagody.
Ciemne ciasto z zamrażalnika zetrzyj do formy na tarce
o grubych oczkach. Ciastem równomiernie zakryj jagody.
Z białek i cukru zwykłego ubij sztywną pianę. Wylej ją na ciemne ciasto i rozsmaruj dokładnie na całej powierzchni ciasta. Teraz na pianę należy zetrzeć ostatnie - jasne ciasto z zamrażalnika.

Ciasto pieczemy przez ok. 40 - 60 minut w temperaturze 180 st, aż wierzch się zarumieni.


To ciasto "pokochał" Pan K. :)


Synio nie mógł się od niego oderwać …


Było smaczne, wilgotne, nie za słodkie, nie za kwaśne, dobre letnie ciasto z owocami

Inspiracja: http://usmiechnietebanany.blogspot.com/2014/07/plesniak-z-jagodami.html


S sekrety małe i duże

Komentarze

Oceń ten przepis:




+