Szybki i łatwy karmel z solonego masła
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Na przekąskę lub po prostu na dobry początek dnia, posmaruj tosty odrobiną karmelu z solonego masła! Można go również użyć do posmarowania ciastek lub lodów ;-)
Składniki
		
			
			15
			
		
	
																		Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
 Umieść cukier w rondlu na średnim ogniu. Pozwól mu się roztopić i skarmelizować, od czasu do czasu mieszając rondel, aby wymieszać. Umieść cukier w rondlu na średnim ogniu. Pozwól mu się roztopić i skarmelizować, od czasu do czasu mieszając rondel, aby wymieszać.
 Gdy karmel się uformuje, dodaj masło na raz (uważaj na rozpryski!). Nie zwlekaj zbyt długo z dodaniem masła, aby nie przypalić karmelu. Dobrze wymieszaj. Gdy karmel się uformuje, dodaj masło na raz (uważaj na rozpryski!). Nie zwlekaj zbyt długo z dodaniem masła, aby nie przypalić karmelu. Dobrze wymieszaj.
 Następnie dodaj śmietanę, uważając na rozpryski, i mieszaj, aż karmel się dobrze rozpuści. Pozostaw do zagotowania, a następnie gotuj przez około dziesięć minut, stale mieszając, aż karmel zgęstnieje. Będzie on nadal stosunkowo płynny, ale nie martw się, stwardnieje, gdy ostygnie. Następnie dodaj śmietanę, uważając na rozpryski, i mieszaj, aż karmel się dobrze rozpuści. Pozostaw do zagotowania, a następnie gotuj przez około dziesięć minut, stale mieszając, aż karmel zgęstnieje. Będzie on nadal stosunkowo płynny, ale nie martw się, stwardnieje, gdy ostygnie.
 Przelej do czystego szklanego słoika, a następnie schłódź przez co najmniej 2 godziny przed użyciem. Przelej do czystego szklanego słoika, a następnie schłódź przez co najmniej 2 godziny przed użyciem.
 Karmel z solonego masła jest już gotowy! Karmel z solonego masła jest już gotowy!
Obserwacje
Nie masz solonego masła? Użyj zwykłego miękkiego masła i dodaj łyżeczkę soli. 
 
 Gęstszy karmel? Usuń trochę płynnej śmietany, aby uzyskać gęstszy efekt.
 
 Jak długo mogę przechowywać karmel z solonego masła? Karmel można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 88Kcal
			
		- Węglowodany: 7g
- Tłuszcze: 6.5g
- Tłuszcze nasycone: 4.5g
- Białka: 0.3g
- Błonnik: 0g
- Cukry: 6.9g
- ProPoints: 2
- SmartPoints: 5
Informacje żywieniowe za 1 porcję (23g)
		
					
		
			Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        



Oceń ten przepis