Risotto ze szparagami i kurczakiem

vote now
Risotto ze szparagami i kurczakiem

Risotto, czyli włoska klasyka. Tym razem zachęcam do przygotowania wersji ze szparagami. Sezon na nie jest krótki dlatego nacieszcie się nimi jak najszybciej J
Risotto wyszło naprawdę pyszne, kurczaka możecie zastąpić również boczkiem lub szynką dojrzewającą, które idealnie podkreślają smak szparagów.
Risotto ze szparagami i kurczakiem



Składniki dla 2 osób:

1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio)2 łyżki masła1 pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku½ czerwonej cebuli1 ząbek czosnkuokoło 8 sztuk zielonych szparagówokoło 1,5 litra bulionu drobiowego0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie)około 7 suszonych pomidorów10 dag startego parmezanupieprz, sólbazylia, oregano
Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie na sól, jeśli wasz bulion jest dość słony nie przyprawiajcie kurczaka solą. Podsmażamy na złoty kolor i przekładamy na talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy około 5-6 minut na parze. Kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę oraz czosnek, uważając aby się nie przypalił.
Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając aż ryż się lekko zarumieni.
Dodajemy wino, cały czas mieszając, kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy około pół szklanki bulionu. Cały proces powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki (ryż musi być ugotowany al dente, cała sztuka polega na tym aby był kremowy, a nie zrobiła się z niego nieapetyczna papka). Cały proces trwa zwykle około 20 minut. Cały płyn w końcowym efekcie powinien zostać zredukowany.

Odstawiamy risotto z ognia. Dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy, aby połączyło się z ryżem. Łączymy ryż z pozostałymi składnikami. Posypujemy startym parmezanem.
Podajemy od razu.



M Mania Gotowania

Komentarze

Oceń ten przepis:




+