Pierogi "ruskie"

vote now
Pierogi ruskie



Chyba najbardziej popularne pierogi.
Przedstawimy naszą wersję.

Składniki na ciasto:
-4 szklanki mąki
-250 ml ciepłej wody
-2 żółtka
-2-3 łyżki oleju
-łyżeczka soli

Składniki na farsz:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-1/2 kg twarogu
-cebula
-2 ząbki czosnku
-przyprawa warzywna
-pieprz
-olej do smażenia


Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.


Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną


i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.


Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzem
i warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.


Farsz gotowy.


Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.
Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.


Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.


Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.


Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów.


Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.


Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe.
Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem.


Smacznego!



M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+