Pierogi "ruskie"
vote now
Chyba najbardziej popularne pierogi.
Przedstawimy naszą wersję.
Składniki na ciasto:
-4 szklanki mąki
-250 ml ciepłej wody
-2 żółtka
-2-3 łyżki oleju
-łyżeczka soli
Składniki na farsz:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-1/2 kg twarogu
-cebula
-2 ząbki czosnku
-przyprawa warzywna
-pieprz
-olej do smażenia
Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną
i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzem
i warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.
Farsz gotowy.
Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.
Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.
Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.
Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.
Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe.
Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem.
Smacznego!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!