Pierogi Leniwe
vote now
Postanowiłam odświeżyć trochę przepis, który znajduje się już na blogu, ale zdjęcia nie zachęcają zbyt mocno do skorzystania z niego. Mam nadzieję, że te zachęcą trochę bardziej ;)
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam leniwe, bo są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego, smakiem przywołują dzieciństwo.
Ps. U nas z tego przepisu wychodzi obiad dla dwóch osób, ale jakiś większy żarłok, mógłby wsunąć wszystkie sam ;)
Pierogi LeniweSkładniki:250 g twarogu1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)120 g mąki pszennejszczypta soli
Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do przetartego twarogu dodaj ubite białko, żółtko i mąkę. Zagnieć ciasto (będzie się lepić, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki).
Na posypanej mąką powierzchni, z ciasta uformuj wałek, lekko spłaszcz. Z obu stron wałeczka odciśnij "wzorek" tłuczkiem do mięsa. Następnie ostrym nożem obtoczonym w mące, odcinaj romby. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj od czasu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze 3 minuty.
Podawaj na przykład z bułką tartą zrumienioną na maśle, posypane cukrem waniliowym lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem albo tak jak lubisz najbardziej.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam leniwe, bo są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego, smakiem przywołują dzieciństwo.
Ps. U nas z tego przepisu wychodzi obiad dla dwóch osób, ale jakiś większy żarłok, mógłby wsunąć wszystkie sam ;)
Pierogi LeniweSkładniki:250 g twarogu1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)120 g mąki pszennejszczypta soli
Do podania:
bułka tartamasłocukier waniliowy
lub
śmietana słodka lub kwaśnacukier waniliowycynamon
Twaróg przetrzyj przez sito. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do przetartego twarogu dodaj ubite białko, żółtko i mąkę. Zagnieć ciasto (będzie się lepić, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki).
Na posypanej mąką powierzchni, z ciasta uformuj wałek, lekko spłaszcz. Z obu stron wałeczka odciśnij "wzorek" tłuczkiem do mięsa. Następnie ostrym nożem obtoczonym w mące, odcinaj romby. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj od czasu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze 3 minuty.
Podawaj na przykład z bułką tartą zrumienioną na maśle, posypane cukrem waniliowym lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem albo tak jak lubisz najbardziej.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Nikol Od Kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!