Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem

vote now
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem

Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka.
Soczysta pierś z kurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko można przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem.
Ja dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso w towarzystwie ziemniaków frytek czy ryżu.
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem


Składniki:

2 podwójne filety z kurczakasól, pieprzostra papryka w proszkuoregano, bazyliaolejokoło 10 pieczarek1 papryka1 mała cebula100g parmezanu lub innego seraokoło 200 g makaronu rurki (opcjonalnie)
Sos beszamelowy

około 250 ml mleka2 łyżki masła2 łyżki mąkipieprz, sólgałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, do lekkiego zarumienienia.
Przygotowujemy sos beszamelowy Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i podsmażamy około minutę, cały czas mieszając. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień, gotujemy sos ciągle mieszając, do momentu aż zgęstnieje. Gdyby był za gęsty dodajemy więcej mleka. Przyprawiamy.


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Makaron gotujemy al dente (jeśli używamy). Ser ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w pióra, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, paprykę w słupki. Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki, smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie.
Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem.
Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.



M Mania Gotowania

Komentarze

Oceń ten przepis:




+