Kruche Wiatraczki
vote now
Najprostsze na świecie kruche ciasto, odrobina wyobraźni i mamy efekt ;)
Ciasto można używać do różnych wypieków, np. spód do szarlotki lub sernika, czy też różnego rodzaju kruche ciasteczka.
U mnie akurat powstały wiatraczki.
Bawiłam się dzisiaj świetnie w kuchni :)
Uwielbiam wakacje! :)
Z tej porcji ciasta wyszło mi około 100 wiatraczków.
SMACZNEGO! :)
Składniki:750g mąki pszennejmargarynaszklanka gęstej śmietany4 żółtkacukier waniliowy200 g cukruszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniamarmolada cukier puder do posypania Wykonanie:Mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta na placki o grubości około 0,5 cm, kroimy nożem lub radełkiem kwadraty o boku 6 cm. Nacinamy na każdym rogu i składamy po jednej połówce rogu do środka tak aby powstał wiatraczek. Na środek układamy pół łyżeczki marmolady.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (tak żeby były rumiane).
Można posypać cukrem pudrem po upieczeniu.
Gotowe!:)
Czerwona Porzeczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!