Kaczka dziwaczka - kaczka nadziewana, glazurowana
vote now
Po długiej przerwie i leniuchowaniu pora wrócić do roboty ;)Na pierwszy ogień idzie kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną, palce lizać.
Składniki:
sprawiona kaczka o wadzę około 2 kg3 jabłka 20 dag suszonej żurawiny1 cebula5 łyżek miodu2 łyżki olejułyżka mąki ziemniaczanej3 ząbki czosnku 5 łyżek wódkisólpieprzmajeranekpapryka w proszkuestragonsok z jednej cytryny
Składniki:
sprawiona kaczka o wadzę około 2 kg3 jabłka 20 dag suszonej żurawiny1 cebula5 łyżek miodu2 łyżki olejułyżka mąki ziemniaczanej3 ząbki czosnku 5 łyżek wódkisólpieprzmajeranekpapryka w proszkuestragonsok z jednej cytryny
Kaczkę natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, papryką i ziołami, odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Następnie przygotować glazurę: miód, sok z cytryny, wódkę, rozgnieciony czosnek oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Nasza kaczkę kilkakrotnie smarujemy glazurą pozwalając na wyschnięcie każdej warstwy. Przygotowujemy nadzienie. Cebule posiekać, zeszklić na oleju dodać większą połowę żurawiny oraz połowę jabłek pokrojonych na ósemki. Doprawić majerankiem, sola i pieprzem. Ostudzić. A następnie włożyć do środka kaczki. Otwór spiąć wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanki i podlać kilkoma łyżkami gorącej wody. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni C, często podlewając powstałym sosem. 30 minut przed końcem pieczenia kaczki włożyć resztę żurawiny i jabłka (ja włożyłam jeszcze ziemniaki i kilka plastrów boczku). Można pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę dla podpieczenia skórki.
Gotowe przepisy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!