Domowa pralina (pralin w paście)
zagłosuj teraz
Pralina jest znacznie łatwiejsza do zrobienia, niż mogłoby się wydawać! Możesz zrobić pralinę z migdałów, orzechów laskowych lub obu! Będziesz więc musiał wypróbować ten przepis (co najmniej) 3 razy, aby wybrać swój ulubiony smak ;-) Połącz go na przykład z kremem mousseline, aby wypełnić ciasto choux, a otrzymasz soczysty Paris-Brest, który zachwyci kubki smakowe wszystkich Twoich gości!
Składniki
5
Materiały
- Mincer
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
Umieść cukier i wodę na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści i zacznie bulgotać, dodaj migdały.
Ciągle mieszaj: cukier zacznie się krystalizować. Mieszaj, aż wokół migdałów utworzy się karmel.
Wylej karmelizowane migdały na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie połam na kawałki i umieść w rozdrabniaczu.
Siekać w etapach po 30 sekund (aby uniknąć przegrzania silnika rozdrabniacza). Powstanie drobny proszek. Kontynuuj siekanie, a stopniowo utworzy się pasta.
A teraz pralina jest gotowa!
Obserwacje
Przechowywanie: W szczelnym szklanym pojemniku można przechowywać pralinę przez kilka miesięcy w chłodnym i suchym miejscu.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 216Kcal
- Węglowodany: 16.3g
- Tłuszcze: 12.8g
- Tłuszcze nasycone: 1g
- Białka: 6.1g
- Błonnik: 3g
- Cukry: 16.1g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (43g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis