Domowa pralina (pralin w paście)

zagłosuj teraz
Domowa pralina (pralin w paście)
Inny
łatwe
20 min
216 Kcal

Pralina jest znacznie łatwiejsza do zrobienia, niż mogłoby się wydawać! Możesz zrobić pralinę z migdałów, orzechów laskowych lub obu! Będziesz więc musiał wypróbować ten przepis (co najmniej) 3 razy, aby wybrać swój ulubiony smak ;-) Połącz go na przykład z kremem mousseline, aby wypełnić ciasto choux, a otrzymasz soczysty Paris-Brest, który zachwyci kubki smakowe wszystkich Twoich gości!

Składniki

5

Materiały

  • Mincer

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
  • Domowa pralina (pralin w paście) - Przygotowanie krok 1Umieść cukier i wodę na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści i zacznie bulgotać, dodaj migdały.
  • Domowa pralina (pralin w paście) - Przygotowanie krok 2Ciągle mieszaj: cukier zacznie się krystalizować. Mieszaj, aż wokół migdałów utworzy się karmel.
  • Domowa pralina (pralin w paście) - Przygotowanie krok 3Wylej karmelizowane migdały na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie połam na kawałki i umieść w rozdrabniaczu.
    Siekać w etapach po 30 sekund (aby uniknąć przegrzania silnika rozdrabniacza). Powstanie drobny proszek. Kontynuuj siekanie, a stopniowo utworzy się pasta.
  • Domowa pralina (pralin w paście) - Przygotowanie krok 4A teraz pralina jest gotowa!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Przechowywanie: W szczelnym szklanym pojemniku można przechowywać pralinę przez kilka miesięcy w chłodnym i suchym miejscu.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 216Kcal
  • Węglowodany: 16.3g
  • Tłuszcze: 12.8g
  • Tłuszcze nasycone: 1g
  • Białka: 6.1g
  • Błonnik: 3g
  • Cukry: 16.1g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (43g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: