Fasolka szparagowa w zalewie

vote now
Fasolka szparagowa w zalewie



Korzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania.
Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste.

Składniki:
-fasolka szparagowa w zależności od potrzeb ( z 1,5 kg fasolki otrzymamy 3 słoiki 0,9 l )
-sól
-przyprawa warzywna
-woda


Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki.

Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem soli i przyprawy warzywnej i wrzucamy fasolkę.
Gotujemy 5 -7 minut i zlewamy wodę.


Przekładamy w całości lub pokrojoną do słoików.
Zalewamy wrzącą zalewą, sporządzoną z wody i soli w proporcji 1 czubata łyżka soli
na 1 l wody.
Zakręcamy i gotowe.

Mała uwaga - jeśli mamy starszą fasolkę, ze sporymi już nasionami, to poddajemy ją pasteryzacji przez ok. 7 minut.


Smacznego!


M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+