Petitchef PL

Drożdżowe maślane bułeczki z jabłkami i kruszonką


Chyba najcudowniejsze na świecie zapachy, to zapach drożdżowego ciasta i szarlotki... A wiecie jak cudownie pachnie drożdżówka szarlotkowa? Bajka.... Jeszcze bardziej kusi jak pachnie w nocy i spać nie daje :) Drożdżówki zrobiłam na bazie maślanych z kruszonką (klik). Wzbogaciłam je o nadzienie jabłkowe i jest to świetny pomysł :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)

Składniki:
40g drożdży
100g cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
250g mleka
500g mąki
70g masła
1/2 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę: 
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

ponadto: 
ok. 300-350g słoik prażonych jabłek  
1 roztrzepane jajko do posmarowania

Składniki na kruszonkę zagnieść i wstawić do lodówki.

Drożdże, cukier i cukier waniliowy rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5 minut. Mąkę i sól wymieszać. Dodać rozpuszczone masło,  żółtka i mleko z drożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 kawałków. Każdy z nich lekko rozpłaszczyć na ręce. Łyżeczką nałożyć jabłka, skleić i uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na kolejne 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20-25 minut do zezłocenia. W razie konieczności pod koniec pieczeniaprzykryć folią aluminiowa jeśli zbyt mono łapią kolor. Smacznego :)

*jabłka mogą być też świeże, obrane, pokrojone w kostkę i uprażone na patelni z cukrem i minimalną (!) ilością wody. Można na koniec dodać odrobinę cynamonu. 



 














Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: