Petitchef PL

Urodzinowy tort malinowo - kokosowy

Desser
8 porcji
2 h
40 min
trudne
Ciasto wyszło idealnie wilgotne, a smaki łączyły się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny.

Składniki

Liczba porcji: 8

Na biszkopt :

7 jajek

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


Na przełożenie :

pół słoika konfitury malinowej

8 łyżek likieru kokosowego

2-3 łyżki wiórek kokosowych

750 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny


Na przybranie :

350 ml śmietanki 30%

6 łyżek wiórek kokosowych

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki likieru kokosowego

30-40 dag ładnych, świeżych malin

1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na średnich obrotach około 4 minut, aż się spienią. Cały czas ubijając zwiększać obroty miksera dodając po trochu cukier. Gdy cukier się skończy ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Obie mąki przesiać i dodawać po 1/3 miksując po kilka sekund po każdej porcji.
  • Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić na desce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić na około godzinę do ostudzenia.
  • Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ubić mocno schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Żelatynę połączyć z likierem i wlewać po trochu do śmietany, cały czas ubijając na średnich obrotach. Ciasto pokroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować konfiturą, nałożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat i powtórzyć czynności. Położyć trzeci blat.
  • Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, ubić 350 ml śmietanki z cukrem pudrem. Dosypać do miski 2-3 łyżki wiórek i delikatnie pomieszać. Likier połączyć z żelatyną i dodać do śmietany, ubijając na średnich obrotach. Gotową masą pokryć boki i wierzch tortu. Pozostałymi wiórkami obficie posypać wierzch. Maliny umyć, osuszyć i udekorować nimi boki tortu. Gotowy wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.





Oceń ten przepis:



Menu dnia