Jak ugotować karczocha w wodzie?

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
42 min
66 Kcal

Karczochy są jednym z wiosennych warzyw, ale nie zawsze wiemy, jak je przygotować, aby się nimi cieszyć. Dziś zdradzamy sekrety super prostej metody gotowania, która nie wymaga prawie żadnego przygotowania!

Składniki

2

Materiały

  • Rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania40 min
  • Odłam łodygi karczochów równo z liśćmi.
  • Umieść karczochy do góry nogami w garnku z wrzącą osoloną wodą, upewniając się, że są zablokowane, aby nie przewróciły się podczas gotowania.
  • Po wznowieniu gotowania, odczekaj około 25 minut dla małych karczochów i 30 do 40 minut dla większych.
  • Aby sprawdzić, czy są ugotowane, można pociągnąć liść, a jeśli nie ma już oporu, są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Dlaczego warto gotować karczochy do góry nogami?
Pozwala to karczochom szybciej nasiąknąć i wyeliminować jak najwięcej wody.

Jak należy jeść liście karczocha?
Liście należy usuwać pojedynczo i skrobać zębami, aby usunąć miąższ. Liście karczocha można podawać z majonezem, winegretem lub aioli.

Jak należy spożywać serca karczochów?
Karczochy można jeść na ciepło lub zimno, na cieście, pizzy lub w sałatce.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 66Kcal
  • Węglowodany: 7.4g
  • Tłuszcze: 0.3g
  • Tłuszcze nasycone: 0.1g
  • Białka: 4.2g
  • Błonnik: 8.1g
  • Cukry: 2.2g
  • ProPoints: 1
  • SmartPoints: 2
Informacje żywieniowe za 1 porcję (151g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: