Jak ugotować karczocha w wodzie?
zagłosuj teraz
Karczochy są jednym z wiosennych warzyw, ale nie zawsze wiemy, jak je przygotować, aby się nimi cieszyć. Dziś zdradzamy sekrety super prostej metody gotowania, która nie wymaga prawie żadnego przygotowania!
Składniki
2
Materiały
- Rondel
Przygotowanie
Czas przygotowania2 min
Gotowania40 min
- Odłam łodygi karczochów równo z liśćmi.
- Umieść karczochy do góry nogami w garnku z wrzącą osoloną wodą, upewniając się, że są zablokowane, aby nie przewróciły się podczas gotowania.
- Po wznowieniu gotowania, odczekaj około 25 minut dla małych karczochów i 30 do 40 minut dla większych.
- Aby sprawdzić, czy są ugotowane, można pociągnąć liść, a jeśli nie ma już oporu, są gotowe!
Obserwacje
Dlaczego warto gotować karczochy do góry nogami?
Pozwala to karczochom szybciej nasiąknąć i wyeliminować jak najwięcej wody.
Jak należy jeść liście karczocha?
Liście należy usuwać pojedynczo i skrobać zębami, aby usunąć miąższ. Liście karczocha można podawać z majonezem, winegretem lub aioli.
Jak należy spożywać serca karczochów?
Karczochy można jeść na ciepło lub zimno, na cieście, pizzy lub w sałatce.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 66Kcal
- Węglowodany: 7.4g
- Tłuszcze: 0.3g
- Tłuszcze nasycone: 0.1g
- Białka: 4.2g
- Błonnik: 8.1g
- Cukry: 2.2g
- ProPoints: 1
- SmartPoints: 2
Informacje żywieniowe za 1 porcję (151g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis