Petitchef PL

Zapiekanka ziemniaczana

Danie główne
1 porcji
2 h
20 min
średnie
Któż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy w pewnej knajpce pyszne zapiekanki ziemniaczane :) Nie mogłam się oprzeć i do mojej wersji tego dania dodałam kilka parówek, tanie a dobre, a jak ktoś nie lubi to spokojnie można dodać więcej boczku albo w ogóle zastąpić go piersią z kurczaka :D Trochę czasu zajmuję przygotowanie takiego obiadu ale zdecydowanie warto, nie da się przejść obojętni

Składniki

Liczba porcji: 1
0,7 kg ziemniaków

30 dkg boczku

5-6 parówek

2 duże papryki

garść oliwek

mała śmietana

kostka rosołowa

2 duże cebule

2-3 ząbki czosnku

zioła prowansalskie

ser żółty lub mozarella

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok 10 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  • Cebulę obieramy, kroimy razem z czosnkiem w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, szklimy. Kawałek boczku kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli. Następnie parówki kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników na patelni.
  • Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie.
  • Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na zmianę z sosem z patelni. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok 20 min. Następnie dodajemy ser żółty starty na tarce lub mozarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika, aż ser się rozpuści:)





Oceń ten przepis:



Menu dnia