Petitchef PL

Łatwe ciasto ze śliwkami i kruszonką


To ciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia  :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje.

Składniki :

1 całe jajko + 3 żółtka2 szklanki mąki krupczatki1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g tłuszczu do pieczenia3-4 łyżki gęstej śmietany, u mnie 18 %5 dużych śliwek + 6 węgierek

Przygotowanie :
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masęWsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciastoCiasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą, a dopiero potem ułożyłam śliwki )Piekłam około 50 min.w prodiżu. W piekarniku w temp. 175-180 *C
Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić ręką na okruszki.
Kruszonka:
szklanka mąki1/2 szklanki cukru2/5 - 250 gramowej kostki masła lub margaryny











Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: