Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu

vote now
Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu


Dziś znowu deser truskawkowy, mam nadzieję, że mi wybaczycie. Truskawki u nas już się kończć, więc pragnę nacieszyć się nimi na cały rok. Zapraszam na leciutki, prawie dietetyczny sernik na chrupkim, ciasteczkowym spodzie, z delikatnym musem truskawkowym, jogurtem i serkiem ricotta. Pyszny i aromatyczny. Idealny na deser lub na podwieczorek dla naszych milusińskich.
Nie licząc czasu chłodzenia ( najlepiej jak spędzi w lodówce całą noc), przygotowuje się go w kwadrans, a brudzi jeden garnuszek, miskę i blender.

Jest prosty w przygotowaniu i efektowny. A ten aromat- poezja! Z pewnością powtórzę go jeszcze nie raz. Może pominę ciasteczkowy spód i podam go w formie mrożonego deseru, lub przygotuje kruche tartinki?

Natchniemem był przepis Babeczki Zuzki na Sernik truskawkowy na zimno ( z małymi zmianami).

Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu

Składniki na spód( tortownica 24 cm):
240 g ciastek
80 g masła/dobrej margaryny
Tłuszcz roztopiamy na małym gazie. Ciastka kruszymy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i tłuczemy wałkiem. Do masy ciasteczkowej wlewamy rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypujemy na dno formy i wyrównujemy grzbietem łyżki. Schładzamy w lodówce przez 1 h.


Mus truskawkowy:
250 g jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły)
250 g serka ricotta
125 ml śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam śmietany, ponieważ resztę zużyłam na dekorację)
500 g truskawek
5 łyżek cukru pudru ( ilość cukru zależy od truskawek)
25 g żelatyny (ok. 2 ½ czubate łyżki )
¼ szklanki wody

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i energicznie mieszamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, miksujemy blenderem na puree. Do misy blendera z puree, kolejno dodajemy serek ricotta, jogurt, śmietanę i cukier puder. Ubijamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami musu).

Masę serowo truskawkową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na noc do lodówki.


Przed podaniem ubijamy pozostałą kremówkę z łyżka cukru pudru i dekorujemy wierzch sernika.



M Mia cucina

Komentarze

Oceń ten przepis:




+