POMIDORKI FASZEROWANE *pomidorowe inspiracje * KURCZAK

vote now
POMIDORKI FASZEROWANE *pomidorowe inspiracje * KURCZAK


Witajcie, dzisiaj kolejna moja propozycja z cyklu pomidorowe inspiracje a mianowicie pomidorki faszerowane smażoną wątróbką drobiową w towarzystwie sera koziego i majeranku. Wątróbka przed smażeniem zamarynowana w pomidorowo- miodowej marynacie i occie malinowym. Jest to propozycja dla amatorów wątróbki w jej bardziej eleganckim wydaniu; do podania w formie przekąski, przystawki ze świeżym pieczywem.


POMIDORKI FASZEROWANE WĄTRÓBKĄpropozycja własna dla 2-4 osób 4 spore pomidorki np. malinowe
150 g wątróbki drobiowej
50 g sera koziego
2 cebulki dymki
suszony lub świeży majeranek
sól i pieprz

MARYNATA DO WĄTRÓBKI :
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 100 ml. octu malinowego lub winnego czerwonego
łyżeczka miodu



Wątróbki oczyścić, umyć i osuszyć. Skladniki marynaty wymieszać i nasmarować nią wątróbki
- odstawić na bok na ok. 30 minut. Pomidorki umyć, odciąć ,,czapeczki,, i wydrążyć wnętrze a miąższ pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w krążki i przesmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu. Wątróbki (osączyć z marynaty); usmażyć na tłuszczu ze smażenia cebulki na rumiano; gdy są dobrze usmażone zdjąć z patelni i ostudzić. Następnie drobno je pokroić, dodać przesmażoną cebulkę i miąższ pomidorów (osączony z soku) oraz kawałki sera koziego. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą, delikatnie wymieszać. Nadzieniem napełnić pomidorki i udekorować szczypiorkiem. Podawać na szpinaku lub roszponce ze świeżym pieczywem.

Smacznego....

Dodano do akcji:

Pudliszki - Pomidorowe inspiracjeTydzień z podrobami

K Kulinarne zapiski Olki

Komentarze

Oceń ten przepis:




+