Faworki z dorsza po portugalsku
zagłosuj teraz
Zabierzmy się do pracy nad jednym z najbardziej charakterystycznych przepisów Portugalii: faworkami z dorsza!
Składniki
6
Przygotowanie
Czas przygotowania40 min
Gotowania1 h
Gotuj filety z dorsza we wrzącej wodzie przez 10 minut.
Gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie przez 40 minut (lub do momentu ugotowania).
Po ostygnięciu rozgnieść ziemniaki i dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz zmielony ząbek czosnku, dobrze mieszając.
Gdy ryba ostygnie, obrać ją i usunąć ości. Dodać do masy ziemniaczanej z mąką i dobrze wymieszać.
Weź łyżkę stołową tej mieszanki i uformuj krokiet rękami.
Smażyć krokiety na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Teraz faworki z dorsza w portugalskim stylu są gotowe!
Obserwacje
Bezglutenowe: bezglutenowa alternatywa jest możliwa. Wystarczy usunąć mąkę z listy składników i dodać o jedno jajko mniej (w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt rzadkie).
Nie masz dorsza? Użyj dorsza!
Cebula: Możesz dodać posiekaną cebulę do ciasta.
Uważaj na sól! Nie dodawaj soli, dopóki nie spróbujesz ciasta! Dorsz może być nadal dość słony.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 337Kcal
- Węglowodany: 34.6g
- Tłuszcze: 11g
- Tłuszcze nasycone: 1.6g
- Białka: 23.5g
- Błonnik: 2.8g
- Cukry: 2.8g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (242g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis