Kruche żytnie ciasteczka
vote now
Kolejne fantastyczne ciastka, świetne jako przekąska do pracy lub do szkoły. Ciastka upieczone z razowej mąki żytniej i orzechów laskowych są kruche, lekko chrupiące i trudno im się oprzeć. Takie smakołyki na pewno z chęcią pomogą Wam zrobić dzieciaczki, a własnoręcznie upieczone ciastka smakować będą wyjątkowo:- )
140 g mąki żytniej typ 200060 g mielonych orzechów laskowych100 g masła60 g ciemnego cukru trzcinowego (dark muscavado)1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli
Składniki:
140 g mąki żytniej typ 200060 g mielonych orzechów laskowych100 g masła60 g ciemnego cukru trzcinowego (dark muscavado)1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190˚C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze i spłaszczać widelcem.
Ciastka piec 15 – 20 minut na złoty kolor.
Smacznego:- )
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!