Petitchef PL

Kruche ciasteczka z Nutellą


     Dziś przepis tak prosty, ekspresowy i pyszny zarazem, że stanowi mój numer jeden na niezapowiedziane wizyty przyjaciół. Magiczny dodatek Nutelli to as w rękawie, który sprawi, że tymi ciasteczkami uwiedziecie dosłownie każdego. Dodatkowy bonus w postaci niesamowitego zapachu unoszącego się w domu z pewnością wywoła uśmiech na każdej twarzy :)

Składniki (30 ciasteczek):
200 g Nutelli
130 g masła
1 i 3/4 szklanki mąki
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia

     Masło ucieramy do momentu, gdy będzie puszyste i zjaśnieje. Dodajemy jajko, Nutellę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, turlamy i formujemy płaskie ciasteczka. Układamy na dużej blaszce i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Można wcinać jeszcze ciepłe, ja przeżyłam ;)


     Ostatnio przypadkowo wylądowałam na koncercie Pawła, który jak się okazało ma niesamowity talent. Jeśli kiedyś traficie na jego występ to uderzajcie w ciemno, warto!










Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: