Pad thai z tofu
Jeśli jesteś fanem kuchni tajskiej, prawdopodobnie znasz Pad Thai :-) Dziś dajemy Ci szansę na zrobienie go w domu, w towarzystwie tofu. Tak, przekonasz się, że tofu wbrew pozorom może być smaczne ;-) Jest łatwy do zrobienia, a my przeprowadzimy Cię krok po kroku przez to kolorowe i pachnące danie, korzystając z poniższych kroków ↓ ↓
Składniki
Przygotowanie
Gotuj makaron ryżowy przez czas wskazany na opakowaniu.
Przygotować sos: wymieszać cukier, sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny i sos rybny.
Rozgrzać olej na patelni lub w woku. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i smaż przez około 5 minut (powinno być złotobrązowe ze wszystkich stron).
Odłóż tofu na bok i zachowaj olej. Dodaj paprykę pokrojoną w paski i marchewkę pokrojoną w słupki i smaż przez 2 do 3 minut.
Dodaj posiekany czosnek, dymkę i kiełki fasoli. Smażyć przez 1 do 2 minut.
Rozłóż warzywa wokół krawędzi i rozbij jajka na środku. Wymieszaj jajka, aby uzyskać jajecznicę.
Na koniec dodaj ugotowany makaron, grillowane tofu i sos i smaż, aż dobrze się połączą.
Podawać ze świeżą kolendrą, smażoną cebulą, prażonymi orzeszkami ziemnymi i kawałkiem limonki. Gotowe!
Obserwacje
Jakie są najważniejsze składniki do Pad Thai z tofu?
Najważniejsze składniki to tofu, makaron ryżowy, sos sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy oraz świeże warzywa, takie jak marchewka i papryka.
Czy mogę użyć innego białka zamiast tofu?
Tak, możesz zastąpić tofu kurczakiem, krewetkami lub innym białkiem, ale pamiętaj, że czas gotowania może się różnić.
Jakie są najlepsze dodatki do Pad Thai?
Najlepsze dodatki to świeża kolendra, smażona cebula, prażone orzeszki ziemne oraz kawałki limonki, które dodają świeżości.
Ile czasu zajmuje przygotowanie Pad Thai z tofu?
Całkowity czas przygotowania to około 30 minut, w tym 15 minut na gotowanie makaronu i 15 minut na smażenie składników.
Czy Pad Thai z tofu jest zdrowe?
Tak, Pad Thai z tofu jest zdrowym daniem, bogatym w białko roślinne, witaminy i minerały, zwłaszcza jeśli użyjesz świeżych warzyw i ograniczysz ilość cukru w sosie.
Odżywianie
- Węglowodany: 64.8g
- Tłuszcze: 21.9g
- Tłuszcze nasycone: 3.4g
- Białka: 30.5g
- Błonnik: 7.1g
- Cukry: 21.2g
- ProPoints: 16
- SmartPoints: 19





Oceń ten przepis