
łatwe i smaczne gotowanie
Menu dnia
Najnowsze przepisy

Roladki z ciasta francuskiego we frytkownicy: szybki i łatwy przepis

Proteinowe brownie z serwatką, naturalnie bezglutenowe

Jak zrobić łatwe i doskonałe coulis z jagód?

Kremowy makaron ze szparagami i boczkiem: łatwy i smaczny przepis

Idealny mus czekoladowy, ultra smakowity z nutą soli

Sałatka z orkiszu i tuńczyka: lekka, smaczna i idealna na cały rok

Zapiekanka z makaronu z szynką i serem w urządzeniu airfryer

Ginger shot: łatwy, naturalny i skuteczny przepis na odporność i energię

Czekoladowy deser z zaledwie 2 składników!

Super pocieszający sos satay z orzeszków ziemnych

Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do azji!

Złote mleko: napój zdrowia i dobrego samopoczucia!
Artykuły Petitchef PL

Gotowanie sprinterskie: 9 sztuczek szefa kuchni pozwalających przygotować obiad w o połowę krótszym czasie
Odkryj 9 sztuczek szefa kuchni, aby gotować szybciej: praktyczne rozwiązania, aby zaoszczędzić czas przy kuchence, idealne dla profesjonalistów i rodzin zawsze w biegu.

Co jeśli kawa (również) wpływa na poziom cholesterolu?
Lubimy ją gorącą, mocną, długą lub w stylu włoskim. Kawa to nasz ulubiony poranny rytuał... ale czy wiesz, że sposób jej przygotowania może mieć wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego? Nie, nie jest to fanaberia dietetyka ani nowy temat debaty na temat brunchu - zostało to właśnie potwierdzone przez poważne badanie przeprowadzone w Szwecji, o którym donosiły między innymi Slate i New Atlas.

Schmaltz, sekret wielu szefów kuchni i jak przygotować go w domu
A gdyby tak tłuszcz był nowym płynnym złotem? A gdyby tak najgłębszy smak krył się tam, gdzie uczono nas go przycinać? Nie wszystko, co się świeci, to masło i nie każdy tłuszcz zasługuje na wygnanie. Poznaj Schmaltz. Przez lata tłuszcz zwierzęcy był postrzegany z podejrzliwością. Pomiędzy demonizacją cholesterolu a szaleństwem "light" był czas, kiedy gotowanie na maśle lub smalcu było...

Czy można zamrażać ser? Dowiedz się, które są idealne, a które nie
Zamrażanie żywności to świetny sposób na uniknięcie marnotrawstwa, ale jeśli chodzi o ser, wiele osób wciąż ma wątpliwości: czy mogę zamrozić każdy rodzaj sera? I czy smak i konsystencja pozostaną takie same? Odpowiedź brzmi: to zależy od rodzaju sera.

Oto dlaczego zawsze powinieneś mieć w lodówce te 5 produktów spożywczych
Dowiedz się, jakie produkty zawsze przechowywać w lodówce, aby przygotowywać zdrowe i smaczne śniadania, obiady i kolacje na bieżąco, bez stresu i bez rezygnacji z codziennego dobrego samopoczucia.

Surimi: "fałszywy krab", który oszukał wszystkich!
Czy kiedykolwiek jadłeś surimi myśląc, że to krab? Dowiedz się, czym naprawdę jest "sztuczny krab", który można znaleźć w sushi i sałatkach z owocami morza: jak jest wytwarzany, co zawiera i czy jest dla Ciebie dobry czy zły.

Czy matcha się kończy? Japonia stoi w obliczu bezprecedensowych niedoborów
To nie tylko herbata czy przelotna moda. W ostatnich latach matcha podbiła kawiarnie w połowie Hiszpanii, wypełniła półki sklepów zielarskich i supermarketów oraz stała się niekwestionowaną gwiazdą tysięcy kołowrotków, zdjęć na Pinterest i mikserów influencerów. Jej intensywny kolor, domniemane właściwości przeciwutleniające i egzotyczny zapach sprawiły, że wiele osób przyjęło ją jako...

Rozdrobniony kurczak: 10 pysznych sposobów na wykorzystanie resztek
Rozdrobniony kurczak to prawdziwy żartowniś w kuchni - a kiedy zostanie, można go przekształcić w niesamowite, szybkie i ekonomiczne dania. Oto jak nadać tym resztkom nowe życie i uniknąć marnotrawstwa dzięki smakowi i kreatywności.

Co tak naprawdę dzieje się w organizmie po zjedzeniu pikantnych potraw?
Odrobina curry, która trochę rozgrzewa, ostry sos, który wywołuje dreszcze... I nagle cieknie ci z nosa, język macha, a czoło puchnie. To prawie jak mini kryzys... ale pyszny. Co dokładnie dzieje się w organizmie, gdy jesz pikantne potrawy? Czy to dobrze? Czy jest to ryzykowne? Czy naprawdę "spala kalorie", jak można by się spodziewać...