Petitchef PL

Chili con carne

Danie główne
4 porcji
35 min
średnie
Ostre przyprawy, cudowny aromat i rozgrzewające działanie dodadzą nam sił nawet w najbardziej mroźne dni.

Składniki

Liczba porcji: 4
500 g mielonej wołowiny

2 cebule czosnkowe

4 ząbki czosnku

puszka krojonych pomidorów

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

puszka czerwonej fasoli

mała puszka kukurydzy

1 spora czerwona papryka

1 średnia żółta papryka

50 ml bulionu warzywnego

oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

2-3 papryczki chili marynowane

ostra papryka mielona (1 łyżeczka)

oregano (pół łyżeczki)

słodka papryka (1 łyżeczka)

kmin rzymski mielony (pół łyżeczki)

pieprz, sól

1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy.
  • Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa.
  • Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą.





Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: